SKUP ŽIVOT BIT ĆE JOŠ SKUPLJI

Loše vijesti za građane Rovinja

26.11.2013 u 13:59

Bionic
Reading

Rovinjane u 2014. očekuje tanji gradski proračun i 90-postotno poskupljenje komunalne naknade. Naime, usvojeni nacrt prijedloga proračuna predviđa 14 posto manje novca u gradskoj blagajni, a da bi se donekle namaknula sredstva – gradski oci odlučili su se za povećanje komunalne naknade

U idućoj godini planiraju prihode u iznosu 109 milijuna i 220 tisuća kuna, što znači da će proračun biti za oko 17 milijuna i 811 tisuća kuna manji od ovogodišnjeg. Sa sadašnjih 21 lipe po kvadratu stambene površine, komunalna naknada od prvog dana nove godine povisit će se na 40 lipa što je, po izračunu rovinjskih SDP-ovaca, povećanje od 90,5 posto.

'Imali smo dvije mogućnosti - ili pad standarda ili korekciju cijena, kojom se zadržava visok standard komunalnog uređenja, ali i otvaraju mogućnosti napretka', objašnjava gradonačelnik Rovinja Giovanni Sponza.

Naime, Rovinj godišnje ulaže na komunalno uređenje šest milijuna kuna više nego što ih od komunalne naknade uprihoduje. Na što se može utrošiti prihod od komunalne naknade, definirano je zakonom, a Rovinj iznos komunalne naknade, unatoč milijunskim ulaganjima u komunalno uređenje, nije mijenjao 11 godina.

'Ako želimo ići naprijed, trebalo je izvršiti korekciju cijena. Rovinj je, uz Dubrovnik i Opatiju, perjanica hrvatskog turizma. Čak i s korekcijom cijena, komunalna naknada u Rovinju ostaje niža nego u oba ta grada. 2008. smo bili jedan od prvih gradova koji je uveo mjere štednje: srezali smo plaće svim zaposlenicima u gradskoj upravi i javnim službama, sa sindikatima sam postigao dogovor da se zamrznu prava iz kolektivnih ugovora, a 2009. smo za deset posto smanjili dotacije korisnicima proračuna', govori gradonačelnik Giovanni Sponza. Kako reče, unatoč gospodarskoj krizi, Rovinj je imao u četiri godine realiziranih investicija u visini od milijardu kuna.

'Nećemo udariti na najugroženije', poručuje Sponza te naglašava da povećanje komunalne naknade neće utjecati na dosadašnje korisnike socijalne skrbi, kao ni na one koji u poslovnim prostorima obavljaju proizvodnu djelatnost. Naime, za gospodarske subjekte koji obavljaju proizvodnu djelatnost koeficijent namjene je umanjen pa će im komunalna naknada u konačnici iznositi 2,63 kune po kvadratu umjesto dosadašnjih pet kuna.

Kako pune proračun u Pazinu?

S druge strane, u Pazinu nisu povećali komunalnu naknadu koja i dalje iznosi 20 lipa po kvadratu za sve četiri zone, no ipak su znatno popunili gradski proračun. Prihod od komunalne naknade uvećan je za oko 900 tisuća kuna.

'Godine 2012. na 2013. pročešljali smo sve i napravili reviziju tako što smo sve one koji nisu evidentirali da imaju veće kvadrature, a što su bili dužni učiniti, uveli u naše evidencije. Prihod od komunalne naknade, koju plaćaju vlasnici i korisnici stambenih i poslovnih prostora, povećali smo tako sa 2,5 milijuna kuna na 3,4 milijuna kuna. Nama još uvijek nedostaje sredstava za komunalno uređenje, no očekujemo da će se po dovršetku legalizacije svih objekata podaci ponovno revidirati', kaže gradonačelnik Pazina Renato Krulčić

Odlukom o povećanju komunalne naknade nisu zadovoljni u rovinjskom SDP-u. Petar Radetić, predsjednik Kluba vijećnika SDP-a i partnerskih stranaka, upozorava da je Poreč s naknadom od 25 lipa po kvadratu imao 19 posto veću cijenu u usporedbi s Rovinjom te pet posto nižu cijenu za poslovne prostore, budući da ona u Poreču iznosi četiri kune po kvadratu za proizvodne i osam kuna za ostale gospodarske djelatnosti.

'Rovinj će sa skokom cijene sa 21 lipe na 40 lipa po kvadratu za stambeni prostor biti skuplji u usporedbi s Porečom 60 posto, što je dodatno posezanje u džep građana', kaže Radetić. S obzirom na koeficijent namjene, komunalna naknada koja je za proizvodne prostore smanjena s pet kuna na 2,63 kune, no svim ostalima povećan na 10 kuna, vidi kao dodatni trošak gospodarskim subjektima.

'Ta im je mjesečna naknada 100 posto uvećana. Kad su u pitanju velike kompanije kao Maistra, radi se o milijunima kuna pa se bojim da će taj uvećani trošak riješiti smanjivanjem broja radnika i izdataka za plaće', zaključuje SDP-ov vijećnik.

'Držim da su primjedbe lokalnog SDP-a licemjerne. Problemi na nacionalnoj razini su nam zajednički i ozbiljni, što traži odgovoran pristup, a to nije politikantstvo ni demagogija. Moja dužnost kao odgovornog gradonačelnika je ta da poduzmem one mjere koje mogu dati stabilnost i prosperitet', odgovorio je na kritiku rovinjskog SDP-a gradonačelnik i dopredsjednik IDS-a Giovanni Sponza