UGROŽENA NEOVISNOST

Lora Vidović oprala Vladu zbog prijedloga Zakona o pravobranitelju za djecu

  • Autor: S. S./Hina
  • Zadnja izmjena 10.07.2017 16:41
  • Objavljeno 10.07.2017 u 16:41
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Petar Glebov/PIXSELL

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović priopćila je u ponedjeljak da prijedlog Zakona o pravobranitelju za djecu ne omogućava neovisan rad te institucije, prvenstveno jer predviđa razrješenje pravobranitelja za djecu u slučaju neprihvaćanja godišnjeg izvješća o radu

Također, s obzirom na formalnu narav odluke Ustavnog suda o ukidanju prethodnog Zakona, nejasni su i razlozi zbog kojih je propisano da će Vlada najkasnije u roku od 90 dana od stupanja na snagu ovog Zakona predložiti Hrvatskom saboru novog pravobranitelja za djecu, istaknula je pravobraniteljica.

U mišljenju na Konačni prijedlog Zakona koji je u ponedjeljak dostavila Hrvatskom saboru stoji i da je potrebno da, umjesto Vlade, postupak izbora pravobranitelja za djecu bude pokrenut na temelju javnog poziva Hrvatskog sabora, kao što je predviđeno Zakonom o pučkom pravobranitelju.

'Iako u Hrvatskoj samo pučki pravobranitelj ispunjava vrlo stroge kriterije koje institucija treba ispunjavati da bi dobila status neovisne nacionalne institucije, propisane Pariškim principima, pri zakonskom reguliranju rada posebnih pravobranitelja potrebno je težiti što višem stupnju njihove usklađenosti s Pariškom principima, kako bi uistinu mogli djelovati neovisno i samostalno. Također je i Odbor za prava djeteta UN-a, zadužen za praćenje ostvarivanja napretka u ispunjavanju obveza prihvaćenih u Konvenciji o pravima djeteta, u svojim Zaključnim razmatranjima 1996., 2004. i 2014. godine Hrvatskoj uputio preporuke usmjerene na jačanje kapaciteta i neovisnosti Ureda pravobraniteljice za djecu.

Svakako je pozitivno što je predlagatelj izričito izrazio podršku postojanju institucije koja će neovisno i samostalno štititi, pratiti i promicati prava djece, no predloženi Zakon takav rad ne omogućuje', smatra pučka pravobraniteljica.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!