NEREALNA DEMILITARIZACIJA

Lora ostaje ratna luka

06.12.2010 u 18:00

Bionic
Reading

Danas je u ratnoj luci Lora održana tradicionalna procesija i misa u čast Svetog Nikole, zaštitnika Hrvatske ratne mornarice (HRM). Procesiju u krugu ratne luke i misu u samostanu sv. Ante u Poljudu predvodio je vojini ordinarij biskup Juraj Jezerinac

Proslava nebeskog zaštitnika Svetog Nikole, kojeg se 6. prosinca slavi diljem Dalmacije podsjetila nas je na inicijativu Hrvatske udruge poslodavaca Dalmacije prije godinu dana, kojom su tražili od MORH-a i Vlade RH demilitarizaciju ratne luke Lora. Nakon godinu dana, sa svečano postrojenim pripadnicima HRM-a i okićenim brodovima flote, ugođaj u ratnoj luci je bio sve samo ne demilitariziran.

Mrtvi kapitali MORH-a

Realni i veliki problem su drugi resursi i mrtvi kapitali u vlasništvu MORH-a o kojima je nedavno bilo riječi, kao primjerice hoteli i odmarališta na Jadranu ili veliki vojni kompleksi oko Šibenika. To su potpuno zapušteni prostori i golemi resursi izvan svake funkcije i to pitanje treba kvalitetno riješiti. Prije nekoliko godina je donijeta odluka i bivša vojarna Dračevac je vraćen Splitu, no tamo se još ništa nije realiziralo od velikih planova. Tek je Općinski sud Split privremeno smješten u nefunkcionalne prostore bivše vojarne.

Naš sugovornik o toj temi danas je bio časnik za odnose s javnošću HRM-a, kapetan korvete Francoise Buj. 'Demilitarizacija ratne luke Lora u ovom je trenutku nerealna opcija. Hrvatska je dio NATO pakta i ima određene obaveze. Ne može se demilitarizirati Lora, a da se ne izgradi nova luka i prateći objekti za potrebe flote Hrvatske ratne mornarice na drugoj lokaciji. U sastavu flote trenutačno je najmanje 20 velikih plovila. Država to u ovom trenutku ne može financirati kao što nažalost sada ne može financirati ni neophodnu obnovu flote. Isto tako, ratna luka Lora najvažnija je lokacija za bazu buduće Obalne straže', rekao nam je Buj.

Za nedavnog boravka zapovjednog broda američke 6. Flote USS Mounth Whitney dogovorena je daljnja suradnja u obnovi vojne opreme za HRM, a očekuje se financiranje nekih projekata iz donacijskog dijela vojnog proračuna SAD-a.

Ono što je problem odnosa Splita i ratne luke Lora koja je primjerice samo 20 minuta hoda udaljena od Rive nedovoljna je integriranost. Taj golemi prostor još je izoliran, kao neki zabranjeni grad. Dio prostora se koristi za potrebe nekih studija splitskog sveučilišta, a mogućnosti su puno veće. Na poluotoku Lore ima čak i mali nogometni stadion, igrališta i veliki broj zgrada. Pravi je izazov kako taj kultivirani prostor potpuno integrirati za javnu namjenu kao dio grada, a zadržati važnu funkciju ratne luke. Mada je demilitarizacija općeprihvaćen i pozitivan trend, HRM i Obalna straža kao glavni faktori zaštite i sigurnosti na moru imaju izuzetnu stratešku važnost. Puna zaštita suvereniteta, sigurnosti i ekološka zaštita na moru su imperativ i u konačnici navedeni faktori imaju i ekonomsko opravdanje.