DEMILITARIZACIJA NA ČEKANJU

Lora je za Split još uvijek zabranjeni grad

09.04.2011 u 08:52

Bionic
Reading

Posljednjih mjeseci i godina više je puta u medijima bilo riječi o velikom potencijalu imovine Ministarstva obrane u Dalmaciji, posebno vojnih odmarališta, hotela i vojarni. Taj vrijedni kapital sada je izložen propadanju bez naznake da će se nešto uskoro promijeniti

Nedavni vojni sajam u Spaladium areni i pridružena pokazna vježba u ratnoj luci Lora ponovno je aktualizirao taj problem.

Predmet polemike je djelomična ili potpuna demilitarizacija golemog vojnog kompleksa ratne luke Lora koji se prostire na 53 hektara. O temi su se u više navrata već izjasnili poduzetnici u Splitu i Dalmaciji koji smatraju da se radi o golemom neiskorištenom potencijalu i odlučno traže demilitarizaciju.

S druge strane, MORH i Hrvatska ratna mornarica (HRM) o eventualnoj demilitarizaciji i prepuštanju ratne luke lokalnoj samoupravi i ne razmišljaju i to je više puta potvrđeno u razgovoru sa dužnosnicima HRM-a.

U kakvom se stanju nalazi taj veliki kompleks zgrada, operativna obala, lukobrani, helidrom i sportski poligoni, možete prosuditi sami iz fotografija koje smo snimili.

Kompleks je smješten na velikom poluotoku u Kaštelanskom zaljevu i s obje strane poluotoka su tri velika lukobrana i više stotina metara operativne obale. Ono što je na prvi pogled vidljivo je predimenzioniranost s obzirom na stvarnu veličinu i trenutni potencijal Hrvatske ratne mornarice.

Polovicom prošlog stoljeća ovaj je kompleks bio ambiciozno zamišljen kao glavna ratna luka i vojna akademija kudikamo glomaznije Jugoslavenske ratne mornarice (JRM). Međutim, HRM ima znatno manji doseg: naime, Hrvatska kao članica NATO-pakta uživa zaštitu tog velikog vojnog saveza, ali i reducirani suverenitet na Jadranu.

Da je veliki dio vojnog kompleksa neiskorišten, posebno je vidljivo na južnom dijelu poluotoka koji bi se već sada, u roku nekoliko dana, mogao staviti u civilnu funkciju. Valja istaknuti da se to ne bi moglo osjetiti u centralnom dijelu kompleksa, u glavnoj ratnoj luci na sjevernoj strani poluotoka Lora.

Na zapadnom dijelu zabranjenog poluotoka je i sportski kompleks s poligonom za vježbu, igralištima, nogometnim i atletskom stadionom te helidromom. I taj dio ratne luke bi se u vrlo kratko vrijeme mogao integrirati u život grada, bez značajnijeg negativnog utjecaja na vojnu komponentu ratne luke.

U civilne svrhe bi se moglo bi se staviti i polovicu od pedesetak vojnih zgrada u Lori.

Proteklih godina je bilo mnogo prijedloga u tom smjeru: od znanstveno-tehnološkog parka preko sveučilišnog kompleksa, pa do turističkog kompleksa s megamarinom i remontnim pogonom.

No, kako sada stvari stoje, od toga nema još ništa, Lora je još uvijek za Split zabranjeni grad i može se razgledati tek u ovoj fotogaleriji.