PAHOR O BLOKADI PREGOVORA

Loptica je sada na hrvatskoj strani

23.06.2009 u 08:46

Bionic
Reading

Loptica u vezi s rješavanjem otvorenog graničnog pitanja nije na slovenskoj nego na hrvatskoj strani, rekao je u ponedjeljak u razgovoru za Slovensku televiziju slovenski premijer Borut Pahor

'Loptica sasvim sigurno nije na slovenskoj strani, mi nismo u pregovore unijeli prejudiciranje graničnog pitanja', rekao je Pahor, reagirajući na pitanje kako rješavati zastoj nastao nakon što je Hrvatska 'istupila' iz Rehnove inicijative, a u svjetlu popodnevne izjave švedskog ministra vanjskih poslova Carla Bildta da se predstojeće švedsko predsjedništvo EU-a u to neće miješati jer je riječ o bilateralnom pitanju koje moraju riješiti dvije države.

Pahor je u razgovoru rekao da je Hrvatska 'iznenađujuće istupila' iz Rehnova prijedloga i to 'nekoliko centimetara' pred ciljem, odnosno pred zaključivanjem nacrta sporazuma o arbitraži kojim bi se 'odredili kriteriji' za određivanje granice pred međunarodnom pravosudnom ustanovom.

Taj prijedlog je bio dobar za Sloveniju i Hrvatsku, u njega je bilo uključeno i nekoliko elemenata koji su važni za slovenski 'vitalni nacionalni interes'. Na pitanje očekuje li da s Hrvatskom mora doći do sporazuma o granici prije njezina ulaska u EU Pahor je odgovorio da bi to 'bilo dobro'. 'Tako bi riješili ne samo prejudiciranje granice iz hrvatske pristupne dokumentacije nego i problem koji se vuče već 19 godina, a s Hrvatskom bi se mogli posvetiti unaprjeđenju odnosa na viši nivo i rješavanju ostalih otvorenih pitanja', rekao je on.

Ukoliko pitanje granice ne bi bilo riješeno prije ulaska Hrvatske u EU, Pahor se upitao 'kakav bi onda bio rezultat referenduma na kojemu bi Slovenci trebali dvotrećinskom većinom ratificirati hrvatski pristupni protokol s Europskom unijom', te kako bi to djelovalo na odnose s Hrvatskom i ostatkom EU-a u zadnjoj fazi ratificiranja tog protokola.

Pahor je rekao kako zbog blokade hrvatskih pristupnih pregovora 'Slovenija nije penalizirana u Europskoj uniji i njen ugled ne trpi'. 'Naravno da bi poneka europska država željela da tog problema nema i da se njime ne trebaju baviti. No, svojim kolegama u Europskoj uniji sam rekao - tu se ne radi o čaši vode koju treba premjestiti nego o našem vitalnom interesu i zato Slovenija ne može ravnodušno gledati ako se u pristupnoj dokumentaciji prejudicira granica', rekao je Pahor.

Zato hrvatska vlada treba naći načina da se pristupna dokumentacija 'očisti' od prejudiciranja, a najbolje bi bilo da se do ulaska Hrvatske u EU sklopi i sporazum o granici, izjasnio se Pahor, izražavajući nadu da će s Hrvatskom razgovori o graničnom pitanju ipak biti obnovljeni.

Diplomatski izvor iz Švedske, koja za desetak dana preuzima predsjedništvo Europske unije, izjavio je u ponedjeljak kako će Slovenija koja koristi pravila EU-a o konsenzusu za blokiranje hrvatskih pristupnih pregovora izgubiti 'vjerodostojnost, a vjerodostojnost je valuta s kojom se posluje u Europskoj uniji'.

Pahor je rekao kako je do dojma da slovenski kredibilitet nije ugrožen došao i prilikom prošlotjednog sastanka predsjednika vlada država članica EU-a, odnosno Europskog vijeća. Tada se ponovo razgovaralo o mogućnosti da Slovenija dobije sjedište jedne europske agencije. Uz to, češko predsjedništvo EU-a pristalo na Pahorovu intervenciju da se u zapisnik unese kako će protokol kojim se Irskoj daju garancije pred izvedbu novog referenduma biti priložen pristupnom ugovoru s prvom novom članicom, pri čemu je izbjegnuto da se navede koja će to nova članica biti i kad će se to dogoditi.

'Znate da se još lani kao 28. članica spominjala Hrvatska i da se kao datum njenog pristupa navodila 2010. godina', rekao je Pahor. Slovenski premijer rekao je da treba učiniti sve sa strane slovenske i hrvatske 'političke elite' kako se otvorena pitanja ne bi negativno prenosila na 'obične ljude' i gospodarsku suradnju.