ISKAZIVANJE MOĆI

London i Pariz ulažu dvije milijarde eura u borbene dronove

03.03.2016 u 17:19

Bionic
Reading

Francuska i Velika Britanija investirat će više od dvije milijarde eura u zajednički program proizvodnje borbenih bespilotnih letjelica koji bi se trebao realizirati do 2030., stoji u deklaraciji koju su dvije zemlje u četvrtak potpisale na francusko-britanskom summitu u Amiensu

‘Namjeravamo u program investirati više od dvije milijarde eura. Nadamo se da ćemo u narednu fazu ući 2017.’, doznaje se iz priopćenja kojeg je objavila francuska strana, dodajući da će cijeli proces biti podvrgnut tehničkoj reviziji oko 2020.

Britanski premijer David Cameron je, najavljujući zajednički projekt razvoja nove generacije ubojitih 'dronova', kazao da EU objema zemljama nudi ‘veći kapacitet za iskazivanje moći’.

Downing Street također smatra da će projekt na budućem borbenom zračnom sustavu (FCAS) osigurati inženjerske poslove u obje zemlje.

Na bilateralnom summitu je također dogovoreno da će Velika Britanija za 22 milijuna eura povećati pomoć Francuskoj za migrantsku krizu u Calaisu. ‘Velika Britanija danas najavljuje 22 milijuna eura za Calais u 2016.’, stoji u zajedničkoj deklaraciji.

Prošle je godine Britanija s 82 milijuna eura sudjelovala u osiguravanju luke i tunela ispod la Manchea.

Na dnevnom redu francusko-britanskog summita našla se i Sirija, a premijeri David Cameron i Francois Hollande su, kako stoji u deklaraciji, pozvali Rusiju i režim Bašara al-Asada da ‘smjesta obustave napade’ na umjerenu sirijsku oporbu i prestanu s kršenjima koja ‘dovode u pitanje izglede za postizanje mira’.