NIZ MJERA OPREZA

Lokalni izbori u Velikoj Britaniji održat će se usprkos pandemiji

05.02.2021 u 14:27

Bionic
Reading

Engleska i Wales će 6. svibnja uz niz mjera opreza održati lokalne izbore usprkos pandemiji koronavirusa, objavila je vlada u petak.

Ranije se razmatralo odgađanje izbora na kojima će se birati stotine čelnika lokalnih vlasti u dvije zemlje. Engleska je trenutno u općoj karanteni koja će trajati još najmanje mjesec dana.

No vlada je u petak objavila da ih je ipak odlučila provesti, uz niz mjera opreza poput fleksibilnijih pravila o glasanju putem opunomoćenika ili savjetovanja glasačima da na birališta ponesu svoje kemijske olovke.

Vlada će dati i dodatne novce biralištima kako bi se bolje zaštitila od širenja zaraze.

"Demokracija se ne smije otkazati zbog covida-19“, rekla je Chloe Smith, ministrica zadužena za održavanje izbora.

Izbori za raspušteni škotski i velški parlament održat će se isti dan, ali njima se upravlja odvojeno i na njih se najava u petak ne odnosi.

Lokalni izbori u Velikoj Britaniji u pravilu pokazuju zadovoljstvo stanovnika trenutnom vlašću, iako na rezultate utječu i lokalna pitanja.

Britanija je u četvrtak imala 20 tisuća novozaraženih, s 915 smrtnih slučajeva, a dosad je cijepljeno 10,5 milijuna ljudi.

Vlasti su objavile da do sredine veljače žele cijepiti 15 milijuna ljudi i do svibnja svih devet prioritetnih skupina, odnosno 32 milijuna ljudi.