PREKO 100 MIL. IZ PRORAČUNA

Lokalni izbori prvi puta po novom Zakonu o financiranju stranaka

29.01.2013 u 16:33

Bionic
Reading

Uoči lokalnih izbora udruga Transparency tribinama podsjeća političke stranke da poštuju propise o njihovu financiranju jer se za ovu namjenu iz državnog i lokalnih proračuna izdvajaju vrlo velika sredstva. Konkretno, iz javnih proračuna 2010. godine strankama je isplaćeno preko 100 milijuna kuna, od čega su dvije trećine dobili HDZ i SDP zahvaljujući najvećoj zastupljenosti u Hrvatskom saboru

Lokalni izbori u svibnju prvi su koji se održavaju prema novom Zakonu o financiranju političkih stranaka, za koji Željka Kulenović, profesorica Veleučilišta Lavoslav Ružička, kaže da je prvi moderan takav zakon usklađen s europskom praksom.

'Zakon nudi kvalitetna ograničenja i sankcije za njihovo kršenje, što prethodni propisi nisu', ustvrdila je Kulenović na skupu Transparencyja u Osijeku na kojemu je sudjelovalo oko 40 članova stranaka iz slavonskih gradova.

Ograničenja pojedinačnih donacija fizičkih i pravnih osoba, istakla je, jedna su od najvažnijih postignuća tog propisa jer je prethodni zakon dopuštao nerealno previsoke svote. 'Pravila trebaju osigurati raznolikost financiranja jer pretjerano oslanjanje na javne proračune vodi birokratizaciji stranaka', ocijenila je Kulenović.



Zorislav Antun Petrović
iz Transparencyja upozorio je da u razvijenim demokracijama uopće nema potrebe za ovakve zakone. 'Kolege iz Švedske tražili smo da nam dostave svoj zakon o financiranju stranaka, međutim, rekli su da ga uopće nemaju. Naprosto, ako stranka ne poštuje normalna ograničenja i netransparentno se financira, neće dobiti glasove. Tako da znate, svojim radom želimo to postići i kod nas', poručio je Petrović.

Zakon iz veljače 2011. godine, na primjer, ograničava donacije fizičkih osoba na 30 tisuća, a pravne osobe na 200 tisuća kuna godišnje. Tko to ne poštuje, država ga može kazniti djelomičnim ili potpunim gubitkom naknade za troškove izborne kampanje ili obustavom isplate. Dodatno, za različite prekršaje propisane su raznolike novčane kazne do 500 tisuća kuna.

Prema izvještaju Državne revizije za godinu ranije država i lokalni proračuni stranke su financirali s preko 100 milijuna kuna. Od toga je HDZ ukupno dobio gotovo 40 milijuna kuna, SDP oko 33 milijuna kuna, dok su druge parlamentarne stranke primile prilično manje iznose. Prema dosadašnjim izvještajima iz javnih izvora stranke dobivaju preko 70 posto svojih prihoda, a samo 5,5 posto iz članarina.

Kulenović je istakla da bi ovaj zakon mogao povratiti interes građana za izlazak na izbore.

Izlaganja na tribini održali su još pomoćnik glavnog državnog revizora Branko Krištić, članovi Državnog izbornog povjerenstva Davor Orlović i Zorislav Ham, načelnica Sektora za politički sustav i sustav državne uprave Ministarstva uprave Jadranka Jurinjak

Financiranje političkih stranaka