STAV OPORBE

Lokalne razvojne projekte bira politika

31.03.2009 u 15:41

Bionic
Reading

Saborski su zastupnici danas podržali ratifikaciju ugovora s Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj, kojim će se osigurati zajam za zaštitu voda u priobalju, a vladajući su u raspravi odbacili tvrdnje Damira Kajina (IDS) da je projekte odabrala politika.

Državni tajnik u Ministarstvu šumarstva, vodoprivrede i regionalnog razvoja Zdravko Krmek objasnio je da je riječ o projektu vrijednom ukupno 280 milijuna eura, od čega će se polovica namaknuti zajmom. Izvijestio je da je su do sada izgrađeni pročišćivači u 11 gradova i općina.

Za drugu fazu, koja će se u potpunosti realizirati do kraja godine, planiran je zajam od 60 milijuna eura.

U sklopu te faze, pročišćivače ili podmorske ispuste će dobiti još 30-ak gradova na obali.

Krmek je naveo Cres, Mali Lošinj, Poreč, Rab, Murter, Nin, Privlaku, Sukošan, Bibinje, Vodice, Hvar, Supetar i Bol, a kazao je i da će se vrlo brzo kandidirati Nacionalni park Mljet, Župa Dubrovačka, Primošten, Metković, Vela Luka, Rovinj, Pula i Medulin.

Izvijestio je da će Hrvatska u sklopu tog zajma dobiti i darovnicu Globalnog fonda za zaštitu okoliša od 6,4 milijuna dolara, a dio tog novca utrošit će se i na podizanje kapaciteta komunalnih poduzeća.

Damir Kajin uvjeren je, međutim, da je projekte odabrala politika. 'Mogli biste vi imati dokumentaciju, da vam nema ministra Kalmete', poručio je Kajin HDZ-ovcima koji su se pohvalili zadarskim pročišćivačem, vrijednim 126 milijuna kuna.

'Pa zar vi mislite da bi Svjetska banka dala novac na riječ ministra, da nema dokumentacije', uzvratila mu je Nevenka Marinović (HDZ).

Iako mu je drago da se u zaštitu voda u priobalju ulažu milijarde kuna, Boro Grubišić (HDSSB) požalio se na nejednak tretman Slavonije i Baranje.

Naveo je podatak da je 75 posto domaćinstava u Slavoniji bez priključka na kanalizaciju, te ocijenio da je 'demagoški i politikantski, pomalo i bizantski mudro i prijetvorno govoriti o ravnomjernom razvoju zemlje'.