OPTUŽBE O ŠUROVANJU S ARBITRIMA

Ljubljana poručuje: Hrvati, ako imate dokaze, pokažite ih!

22.07.2015 u 15:51

Bionic
Reading

Nakon što su u današnjem Večernjem listu objavljeni transkripti razgovora slovenskog člana Arbitražnog suda Jerneja Sekolca i slovenske zastupnice pred tim sudom, oglasila se i Simone Drenik iz tamošnjeg ministarstva vanjskih poslova

Iz slovenskog ministarstva vanjskih poslova poručuju kako 'ne žele komentirati provokacije iz Hrvatske' te kako će 'o svemu obavijestiti Arbitražni sud'.

U priopćenju koje je prenio portal siol.net navodi se da se 'u hrvatskim medijima i politici već dulje vrijeme i učestalo spekulira o konačnoj odluci Arbitražnog suda koja treba odrediti tijek granice između Slovenije i Hrvatske'.

Pritom je naglašeno kako će se Slovenija 'kao i uvijek dosad, u skladu s odredbama u arbitražnom sporazumu, kao stranka u postupku suzdržati od bilo kakvog postupka ili izjave koja može intenzivirati spor ili ugroziti rad Arbitražnog suda', uz zaključak kako će o svemu obavijestiti Arbitražni sud.

Isti portal objavio je i reakciju Vasilke Sancin, profesorice na ljubljanskom Pravnom fakultetu i stručnjakinje za međunarodno pravo koja je sudjelovala u izradi memoranduma o granici s Hrvatskom, a koja navodi kako se radi 'o novinarskoj patki kakvih je dosad bilo mnogo'.

Pritom je nadodala da bi i slovenska strana mogla 'objaviti kako ima naznake da se hrvatska strana dogovarala s nekim od arbitara', zaključivši kako bi 'hrvatska strana u slučaju da ima dokaze o suradnji s arbitrima vrlo brzo riješila stvar', zaključivši da napis nije dovoljan temelj za optužbe.