TKO NASLJEĐUJE CHAVEZA

Ljevičarski vozač autobusa ili desničarski pravnik?

Bionic
Reading

Tko će upravljati zemljom s najvećim zalihama nafte na svijetu nakon smrti dugogodišnjeg karizmatičnog vođe Huga Chaveza? Mediji u ovom trenutku profiliraju dva ideološki suprotstavljena kandidata – Chavezovog kandidata Nicolasa Madura i mladu desničarsku uzdanicu Henriquea Caprilesa

Maduro je bivši vozač autobusa čije upravljačke sposobnosti nije za podcijeniti. Bio je sindikalist, šef parlamenta i ministar vanjskih poslova te slovi za jednog od najkompetentnijih ljudi sadašnje venezuelanske vlasti. On je Chavezov izbor i čovjek s porijeklom bliskijem siromašnim slojevima koji su klicali pokojnom vođi jer je smanjio razmjere siromaštva.

Iza njega je i nacionalizirani medijski aparat koji je Chavezu navodno omogućavao nepravednu prednost u izbornom procesu.

No Henrique Capriles Radonski pri svom je političkom usponu iza sebe već ostavio glave nekih moćnih 'chavista'. Jedini koji ga je pobijedio bio je sam Chavez lani na predsjedničkim izborima.

Capriles je tek prevalio 40-u, visoko je obrazovan i, za razliku od Madura, dolazi iz bogate obitelji, kapitalističke elite kojoj je Chavez toliko zapaprio svojom 14-godišnjom vladavinom.