tko će na to pristati?

Ljevica ima novi plan za rušenje HDZ-a: Prvo je potrebno konstituirati Sabor

21.04.2024 u 19:26

Bionic
Reading

Od ideja o manjinskoj Vladi, privremenoj projektnoj Vladi, od stranaka ljevice sada je došla nova ideja, koja uopće ne uključuje Vladu

Ljevica je smislila novi plan za rušenje HDZ-a: konstituiranje Sabora i donošenje zakona bez imenovanja Vlade, prenosi Dnevnik.hr

Iz Možemo! su poručili da bi takvu inicijativu podržali.

'Stojimo kod toga da bi se trebala organizirati manjinska Vlada koju bi sve one stranke koje su tvrdile da im je prvi cilj srušiti HDZ podržavale iz parlamenta, ali i ova inicijativa je nama OK', rekla je Ivana Kekin.

'Smatramo da bi bilo primjereno onda da SDP-ova lista da predsjednika Sabora i da se vrlo jasno i konkretno dogovori koji su zadaci takvog parlamenta, što se mora odraditi i u kojem roku', dodala je.

Od stranaka ljevice već je dolazilo nekoliko ideja o sastavljanju većine bez HDZ-a. Možemo su zagovornici manjinsk vlade koalicije Rijeke pravde, koju bi onda iz Sabora podržavali Možemo, Most i Domovinski pokret.

Druga ideja je ona Mostovog Nikole Grmoje, koji je pozvao Domovinski pokret da sastave Vladu zajedno sa SDP-om, no tu ideju je odbio ne samo DP, već i SDP.

  • +5
Raspodjela mandata u deset izbornih jedinica na teritoriju RH Izvor: Pixsell; montaža: Neven Bučević/tportal.hr / Autor: Robert Anić

Treća ideja stigla je iz kruga stranaka koje čine koaliciju Rijeke pravde. Prema tom planu sastavila bi se privremena Vlada od svih stranaka koje čine aktualnu oporbu, no ta bi vlada odradila samo neke točke, poput izmjena izbornog zakona, izmjena lex AP-a i smjene Ivana Turudića s mjesta glavnog državnog odvjetnika. Nakon toga raspisali bi se novi izbori.