ŠTO je izglednije?

Analitičari: 'Bez DP-a neće biti Vlade; Sandra Benčić je bila jasna'

18.04.2024 u 08:21

Bionic
Reading

U mreži Prvog HRT-a gostovali su politolog Berto Šalaj i komunikologinja Nikolina Borčić. Analizirali su tko ima razloga za zadovoljstvo, a tko će morati na ozbiljno preispitivanje te koliko će teško biti sastaviti novu Vladu

Što je izglednije - široke koalicije i spajanje dosad nespojivog ili ponovljeni izbori? Iako se Milanovićev plan izjalovio, neki još smatraju da postoji mogućnost za vladu nacionalnog spasa, prenosi HRT.

'Oni nemaju homogeni stav kako će postupiti. HDZ je relativni pobjednik izbora, ali je zbog visokog odaziva birača izgubio pet mandata i ono zbog čega je sigurno premijer nesretan je to da mora pregovarati s Domovinskim pokretom', rekao je Berto Šalaj, zaključivši da Domovinski pokret može biti najzadovoljniji izborima.

Naime, iako su bili pred raspadom, konsolidirali su se te osvojili 14 mandata. Bez njih neće biti ni vlade HDZ-a ni vlade nacionalnog spasa.

Projekt Zoran Milanović nije uspio, smatra Šalaj. 'Dobili su 42 mandata, a to je samo jedan više nego na prošlim izborima. Još uvijek se nadaju vladi nacionalnog spasa. Peđa Grbin je trebao već sinoć dati ostavku', ističe te dodaje kako su Most i Možemo u okviru svojih očekivanja, no navodi: 'I za jedne i druge slijedi izazov što dalje', rekao je Šalaj.

  • +27
Peđa Grbin obratio se okupljenima u stožeru Rijeka pravde Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Borčić je komentirala jučerašnje govore nakon rezultata izbora te je zaključila kako Peđa Grbin i dalje ne priznaje loš rezultat.

'Sandra Benčić je bila jasna, ali nije rekla da neće s desnicom, nego poziva one koji su bili protiv HDZ-a. Plenković je imao u govoru pobjednički stav, ali sada je ključno koliko će brzo i hoće li sakupiti 76 mandata i kako će predsjednik reagirati na trenutačne rezultate', istaknula je Borčić.