BELGIJSKA STATISTIKA

Ljaga pedofilije pala na baš sve katoličke kongregacije

Pedofilija katolička crkva svećenik

Pedofilija katolička crkva svećenik

Izvor: Sipa Press / Autor: Sipa

Nezavisna komisija koja je istraživala slučajeve pedofilije u Katoličkoj crkvi u Belgiji došla je do zaključka da se zločin nad maloljetnicima dogodio u baš svakoj kongregaciji u zemlji. Od 1950-tih do kraja 1980. zaprimljeno je 475 pritužbi

Izvještaj od dvjestotinjak stranica o slučajevima pedofilije u Belgiji od pedesetih do kraja osamdesetih sadrži svjedočanstva 124 anonimne žrtve i baca ljagu na baš svaku kongregaciju rimokatoličkih svećenika u toj zemlji. 'Niti jedna kongregacija nije bila lišena zlostavljanja maloljetnika, bilo da je to činio jedan ili više članova zajednice', zaključila je istražna komisija.

Zlostavljanje je za većinu djece započelo u 12. godini. Trinaestero maloljetnika počinilo je zbog toga samoubojstvo, a šestero je pokušalo. 'Radilo se o analnom i oralnom zlostavljanju, kao i uzajamnoj ili prisilnoj masturbaciji', riječi su psihijatra Petera Adriaenssensa koji je predsjedao komisiji koji dodaje da nitko među istražiteljima nije bio pripremljen na brutalnost pojedinih svjedočanstava. 'Svi smo u nekom trenutku doveli u sumnju svoju vjeru u Boga, u Crkvu i u ljudski rod', zaključuje psihijatar.

'Ignoriraj ga i ostavit će te na miru!' (?!)

Komisija je također izjavila kako ne postoje dokazi da je Katolička crkva planski i sustavno zataškavala slučajeve pedofilije, no način na koji se obračunavala s pritužbama nije ništa manje odvratan. Kao primjer navedena je priča djevojke koja se 1983. kao sedamnaestogodišnjakinja potužila biskupu da je zlostavlja svećenik. 'Ignoriraj ga i ostavit će te na miru', glasio je biskupski savjet.

Većina svjedočanstava dogodila se nakon što je biskup Brugesa, Roger Vangheluw, u travnju dao ostavku povodom otkrića da je seksualno zlostavljao svog nećaka između 1973. i 1986. godine. Prolomio se pred par dana i bijes u belgijskoj javnosti nakon što se saznalo da isti biskup prima punu mirovinu od 2.770 eura.

Dokumenti komisije su pak prije dva i pol mjeseca zaplijenjeni u raciji policijskih službenika koji istražuju pedofilske slučajeve u Crkvi. Da se stvar zakomplicira do kraja, belgijski je sud proglasio akciju ilegalnom i odlučio kako se navedeni dokumenti ne mogu koristiti u sudskom procesu, jer su iskazi svjedoka dani u povjerenju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi