RADILI I PUKNUTI NASIP

Lista srama razotkrila malu 'Fimi mediju'?

18.07.2014 u 13:35

Bionic
Reading

Tvrtka Vodoprivreda Vinkovci nalazi se pri vrhu liste srama po broju radnika kojima u prvih pet mjeseci ove godine nije isplaćena plaća. Od 216 zaposlenih, njih čak 204 nije dobilo ni kune. Ova se tvrtka posljednji put spominje u kontekstu puknuća nasipa na Savi koji je rekonstruirala 2010. i 2011. O navodnim mutnim poslovima u ovoj tvrtki progovara SDP-ovac Damir Rimac tvrdeći da HDZ izvlači novac preko nje i nazivajući je vinkovačkom Fimi medijom

U opisu posla Vodoprivrede Vinkovci je vodnogospodarska djelatnost, tj. gradnja i održavanje nasipa i odvodnih kanala te uklanjanje raslinja uz nasipe i slično. Spomenuta tvrtka je dobila posao, kao nositelj konzorcija u kojem su famozni Osijek Koteks i tvrtka Brodska Posavina, na rekonstrukciji dionice nasipa uz Savu koji je, kao što znamo, popustio, čime je uzrokovana katastrofalna poplava u Gunji i okolnim mjestima.

Vodoprivredu Vinkovci je prozvao i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina smatrajući da je znakovito to da je za taj posao 'težak više od 22 milijuna kuna stigla samo jedna ponuda i to upravo ovog konzorcija'. Jakovina je za iznošenje ove sumnje imao i političkih razloga. Naime 20-postotni suvlasnik tvrtke je Vukovarsko-srijemska županija, na čijem je čelu HDZ-ovac Božo Galić. On je pak ove insinuacije odlučno odbacio.

Šef tvrtke Željko Šarčević
, ujedno predsjednik Hrvatskog nogometnog kluba Cibalia iz Vinkovaca, tada nije želio komentirati prozivke ministra Jakovine. Isto tako, danas ignorira naše molbe za komentarom visoke pozicije na listi srama i neisplate plaće radnicima.


Vodoprivreda Vinkovci ima 216 zaposlenika, a oni su ujedno mali dioničari. Njih 204 u prvoj polovici ove godine nije dobilo plaću. Je li plaću dobilo devet visokopozicioniranih voditelja različitih sektora u tvrtki, nije poznato, no brojke pokazuju da je plaća isplaćena tek za 12 zaposlenika.

Ova vinkovačka tvrtka je 2013. uprihodila 51,5 milijuna kuna dok su joj troškovi bili 2,5 milijuna veći pa je zaključila godinu u minusu. Ipak, pamti i bolje dane. Najbolje poslovanje zabilježeno je upravo 2010, kada se radilo na rekonstrukciji savskog nasipa. Tada su im prihodi premašivali 160 milijuna kuna, a zabilježili su 1,39 milijuna kuna dobiti.

Iz Vodoprivrede muk, no o njihovom poslovanju spremna je govoriti županijska oporba, tj. predsjednik vukovarsko-srijemskog SDP-a, ujedno saborski zastupnik Damir Rimac. 'Ova tvrtka je specifična jer joj je u vlasništvu u tajnosti župan vukovarsko-srijemski Božo Galić. Direktor je bivši zaposlenik gradske uprave i šef Odjela za komunalno uređenje Grada Vinkovaca, sklon malverzacijama. Zanimljivo je da tvrtka ne isplaćuje plaće, ali podmiruje obaveze prema državi', kaže nam Rimac.

Iznosi oštre optužbe tvrdeći da je Vodoprivreda zapravo vinkovačka Fimi media. Naime kaže da je novac izvlačen iz tvrtke kako bi se financirale kampanje HDZ-a. On je o tome javno progovorio prije dvije godine te je pozvao DORH i USKOK da istraže njegove tvrdnje.

Iako je direktor Željko Šarčević tada oštro odbacio da mogućnost da je tvrtka pod povećalom istražitelja, Rimac tvrdi da bi predistražne radnje uskoro mogle biti privedene kraju.

Na naše pitanje je li logično to da su zaposlenici suvlasnici tvrtke te da zapravo sami sebi ne isplaćuju plaće, Rimac kaže: 'Meni je žao tih ljudi koji nisu dobili plaću jer Željko Šarčević kontrolira kompletnu firmu. Udruga malih dioničara se podijelila i došlo je do mobinga. Uprava je plašila radnike dioničare i oni su se povukli. On je stoga instalirao svoje ljude koji su doveli tvrtku u sadašnje stanje. Predstavnike malih dioničara kontrolira sam Šarčević', pojašnjava Rimac.

Tužbe za klevetu se ne boji. 'Da su me htjeli tužiti, tužili bi me. Znam da ih istražuju USKOK i DORH. Da nije tako, održao bih konferenciju za medije ispred njihovih ureda i tražio da poduzmu nešto', zaključuje.