RIKARDOV POHOD

Lionheart: A Kings' Crusade

25.10.2010 u 08:00

Bionic
Reading

Kada na tržištu imate jedan serijal Total War, vrlo teško se odlučiti na ulazak u žanr taktičkih strategija, no razvojni team Neocore Games odlučio se baš na to, uz nešto drukčiju formulu

Lionheart: A Kings' Crusade je strategija smještena u vrijeme 3. križarskog rata, poznatog i kao 'Kings' Crusade', koji se odvijao između 1189. i 1192. godine. U njemu je glavnu ulogu s kršćanske strane imao Richard I. Lavljeg Srca, engleski kralj koji je znao samo francuski jezik i imao vlastitu vojsku još od svoje 16. godine. Rat je bio vrlo uspješan za kršćansku stranu koja je pritom izvršila i jedan stravičan pokolj  i pobijedila u gotovo svim bitkama, no glavni cilj rata – preuzimanje Jeruzalema - ipak nije uspio.

 

Da ne odlazimo previše u činjenice, Lionheart: A King's Crusade vjerno prati stvarne događaje te se sastoji od dvije kampanje – kršćanske predvođene Richardom Lavljeg Srca te saracenske tj. muslimanske predvođene velikim Saladinom koji je na vrhu moći vladao Egiptom, Sirijom, Mezopotamijom, Hejazom i Jemenom. Igru možete započeti s bilo kojom od ove dvije strane, no preporučujemo vam da to učinite s kršćanskom jer vas u njoj igra polako uvlači i uči svojoj mehanici i gameplayu, dok vam za muslimansku treba već dobro poznavanje igre.

 

 

Cilj u kršćanskoj kampanji vam je pokoriti 16 kraljevstava, a kojim ćete to redom napraviti je vama na izboru. Naime, između misija bit će vam predočena karta cjelokupnog područja na kojemu će biti označena kraljevstva, težina i zahtjevnost svake pojedine misije, ali i nagrada u zlatnim dukatima koja vas očekuje izvršite li je uspješno.

 

Osim toga, prije svake misije odlučujete o regrutaciji jedinica te naravno o broju pojedine klase. Na izbor imate konjicu, laku i tešku pješadiju, jedinice opremljene lukom i strijelom itd. Posebni značaj ima manja jedinica u kojoj je kralj i koja je od posebnog značaja jer u borbi jedinice blizu kralju dobivaju prednost u obliku moralnog bonusa.

 

Prije misija, o vojsci brinete i kroz tzv. Army Management u kojem za vojsku kupujete određene bonuse i nadogradnje, zbog čega igra ima i blagi RPG element koji svakako pozdravljamo. Tu je i sekcija Unique items u kojoj za određeni novac u misiju nosite i neku od svetih relikvija koje ste prethodno skupili u pohodima. Svete relikvije su najčešće predmeti nekog od svetaca za koje se vjeruje da imaju posebne moći koje vam u borbama također donose određene bonuse. I na kraju, tu je Factions, sekcija u kojoj odabirete jednu od četiri frakcije  - Francuze, Sveto Rimsko Carstvo (Nijemci), Templare ili Papu. Svaka frakcija ima svoju viziju načina borbe i strategije te se odabirom neke frakcije priklanjate njenoj viziji, zbog čega vam kod te strane raste rang, a kasnije od te frakcije dobivate i heroje i različite bonuse.

 

Kao što vidite, i prije borbe valja napraviti cijelu paletu važnih odluka koje bi mogle biti presudne u borbi. A sad idemo na bojno polje. Što se jedinica tiče, na terenu očekujte desetine vojnika, a ne stotine kao u spomenutom Total Waru, zbog čega su bitke nešto preglednije, manje kaotične i time prihvatljivije za eventualne početnike u žanru. U svakoj misiji predstavljen vam je glavni cilj koji je ostvariv izvršenjem kroz nekoliko koraka. Jedan od najvažnijih elemenata u tome je dakako korištenje terena. Tako je bitno, kada je to moguće, prvo osvojiti neko povišeno mjesto te na njemu izgraditi katapulte koji su iznimno bitni u bitkama kada neprijatelj navaljuje na vas. A na vama je kako ćete postaviti jedinice s lukom i strijelom, pješadiju te hoćete li koristiti konjicu za prorjeđivanje neprijateljskih redova, u čemu je ista vrlo učinkovita, osim protiv jedinica opremljenih kopljima.

 

 

Osim terena, vrlo je bitan i moral koji je aktivan dio borbi. Tako se jedinicama koje su uspješne u tijeku borbe povisuje moral, dok se luzerima isti smanjuje i jedinice padaju u stanje šoka što uzrokuje ili smanjenje efektivnosi u borbi ili čak bježanje glavom bez obzira.

 

Eh, i da ne zaboravimo, u bitkama možete i graditi određene utvrde i obrambene strukture. Ne radi se tu o jako naprednoj gradnji, no veseli čovjeka i vrlo je korisno.

 

Što se vizualnog aspekta tiče, igra izgleda vrlo korektno, teksture su oštre i detaljne, flora i voda vrlo solidne, kao i jedinice. Tu nema zamjerki, no nema ni spektakla, dok zamjerke možemo svakako uputiti vrlo siromašnoj zvučnoj podlozi i repetitivnim melodijama.

 

Kao što vidite, Lionheart: Kings' Crusade je vrlo solidna strategija koja ide u detalje kroz određene RPG elemente, ali i dalje ostaje dovoljno jednostavna za početnike u žanru i zbog toga vam je preporučujemo, dok najviše zamjerki upućujemo tehničkoj strani igre, zbog kojih se voli s vremena na vrijeme jednostavno srušiti, što je poprilično iritantno.

 

OCJENA: 4