VLADINE EKONOMSKE SMJERNICE

Linić predstavio plan spasa koji kreće u 2013.

02.08.2012 u 11:06

Bionic
Reading

Predstavljajući prijedlog smjernica ekonomske i fiskalne politike za predstojeće trogodišnje razdoblje, ministar financija Slavko Linić najavio je kako se 'do kraja godine očekuje nulti rast'. Među smjernicama ekonomske i fiskalne politike za razdoblje od 2013. do 2015. ističu se sljedeće mjere: ukida se nulta stopa PDV-a prvim danom 2013, uvodi se snižena stopa od pet posto te od 10 posto na usluge prehrane u ugostiteljskim objektima, uvodi se porez na imovinu, smanjuje se stopa doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje s 13 na 12 posto

Linić predstavio ekonomske smjernice Vlade

'Za iduće tri godine, iako se govori o negativnim stopama u okruženju, očekujemo rast BDP-a od 1,8 posto u idućoj godini, odnosno tri do 3,5 posto u preostale dvije godine', procijenio je Linić.

Po pokazateljima koje je predstavio ministar financija Slavko Linić, makroekonomske projekcije upućuju na usporavanje inflacije. Navodi kako će, ovisno o tečaju i cijeni goriva, inflacija iznositi od dva do tri posto.

Za iduću je godinu najavio očekivane prihode u državnom proračunu od 112,7 milijardi kuna, za godinu kasnije rast prihodovne strane proračuna od 3,4 posto, odnosno 118,5 milijardi kuna u državnoj blagajni, te 123,8 milijardi kuna u proračunu za 2015. godinu.

Po Liniću, deficit u idućoj godini neće biti viši od tri posto. Najavio je i nastavak mjera politika štednje, ponavljajući kako će se to učiniti i temeljem potpisanih kolektivnih ugovora smanjivanjem plaća na razini od 850 milijuna kuna.

Premijer Zoran Milanović pozdravio je takve najave, rekavši kako se 'mora uvesti disciplina'.

'Uvodimo disciplinu, a reda mora biti – ne na riječima, nego na djelima. Objava popisa poreznih dužnika nije stup srama, već podsjetnik na dužnosti. Sve dok ne krene gospodarski rast ovo su samo privremene mjere', ocijenio je Milanović, izrazivši uvjerenje da u idućoj godini 'ozbiljno računa na gospodarski rast'.