Podržali sdp-ov prijedlog

[VIDEO/FOTO] Lijevo-centristička oporba: Država ženama mora osigurati dostupnost pobačaja

11.05.2022 u 15:08

Bionic
Reading

Sedam klubova lijevo-centrističke oporbe u srijedu je podržalo SDP-ov prijedlog Zakona o medicinskom prekidu trudnoće, istaknuvši da je pravo žena odlučiti hoće li prekinuti trudnoću, a država im mora osigurati dostupnost te usluge

'Žena ima pravo na reproduktivno zdravlje, kvalitetnu i dostupnu zdravstvenu skrb, na informiranost i samoodređenje. Javnozdravstveni sustav koji plaćaju i žene mora im služiti i nuditi sve što naš zakon jamči. Pravo žene je planirati obitelj, birati hoće li, kada i s kim zasnovati obitelj i roditi djecu, ali i hoće li prekinuti trudnoću', izjavila je Sabina Glasovac (SDP) predstavljajući oporbenu inicijativu.

Država mora osigurati legalnu, sigurnu, dostupnu i kvalitetnu medicinsku uslugu prekida trudnoće na zahtjev, a prije, tijekom i nakon postupka ženi trebaju biti dostupne sve potrebne, točne i znanstveno utemeljene informacije. Prijedlog predviđa da se u svim ovlaštenim javnozdravstvenim ustanovama mora bez odugovlačenja, propitivanja i otežavanja osigurati pružanje usluge prekida trudnoće na zahtjev žene i uz njen pristanak do isteka 12. tjedna gastacijske dobi, a nakon toga u specifičnim zakonskim situacijama. Troškove prekida trudnoće na zahtjev snosi država, a javnozdravstvene ustanove obvezne su osigurati dovoljan broj liječnika koji iz osobnih ili religioznih uvjerenja ne odbijanju pružanje tih medicinskih usluga, u suprotnom podliježu kaznama do 500.000 kuna, predlaže SDP.

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Ivana Posavec Krivec (Socijaldemokrati) pozvala je Vladu i vladajuću većinu da prihvati takav prijedlog zakona i ne dozvoli daljnju eroziju ženskih prava. Nulta je razina civilizacijskog dosega u vezi prekida trudnoće u Hrvatskoj zakon koji baštinimo iz 1978. godine.

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

U većini segmenata oni se pokrivaju, uz nadopune zbog razvoja znanosti i medicine te smjernica Svjetske zdravstvene organizacije. Podržavamo ga jer je to tema koja za žene u Hrvatskoj nema alternative, istaknula je. Urša Raukar Gamulin (Zeleno-lijevi blok) ističe da treba poštivati zakon, Ustav i Ustavni sud koji je 2017. godine donio odluku da se novi zakon mora donijeti u roku dvije godine.

'Svim srcem ćemo se boriti da pobačaj u Hrvatskoj bude siguran, legalan, dostupan, besplatan i bezbolan. Mi priznajemo priziv savjesti, ali dužnost je svih bolničkih uprava, lokalnih i državnih, da pobačaj bude osiguran bez obzira na priziv savjesti', naglasila je. Krešu Beljaka (HSS) žalosti što smo po pitanju pobačaja otišli "puno koraka unatrag" jer smo imali liberalniju situaciju i veća ženska prava za vrijeme Jugoslavije nego danas.

  • +2
Oporba podržala SDP-ov prijedlog Zakona o medicinskom prekidu trudnoće Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

'Ne zalažemo se za pobačaj nego za pravo žene da sama odlučuje o svom tijelu i za poštivanje zakona. Svako je izvrtanje činjenica, kao u dijelu medija, laž i licemjerje, a licemjerni su i liječnici koji se pozivaju na priziv savjesti, a nemaju ga u privatnim poliklinikama gdje rade', ustvrdio je.

Živimo u sekularnoj državi i borit ćemo se svim dopuštenim političkim sredstvima da se Hrvatska ne prepusti u ruke ultrakonzervativcima, kvazivjernicima, lažljivcima i prevrtljivcima koji za svoju osobnu korist pokušavaju Hrvatsku vratiti u srednji vijek, poručio je Beljak. Anka Mrak Taritaš (Glas) napominje da je to civilizacijsko, a ne svjetonazorsko pitanje, jer je odluka o pobačaju pravo žene i njene obitelji i nitko drugi nema pravo odlučivati za nju.

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Pred ženama u teškim situacijama, poput Mirele Čavajde, samo su jad, bol i tuga, a umjesto da se poštuje važeći zakon umjesto nje odluke donose Plenković, Beroš i Ćorušić na čelu nekog kvazipovjerenstva i ulica, koja na jadu žene razvija politikantstvo. Dosta je toga, podržat ćemo pravo na izbor svake žene i obitelji u ovoj zemlji, kazala je.

Daliji Orešković (Centar) neprihvatljivo je da bilo koja vlast odbije provesti odluku Ustavnog suda, to je negacija države i vladavine prava, to je nasilje HDZ-a nad institucijama.

'Znamo da HDZ neće podržati ovaj zakon, zato je naša primarna bitka ne dopustiti HDZ-u da negira prava koja postoje u zakonu. Nijedna žena u Hrvatskoj više se ne smije osjetiti poniženom i posramljenom kada odlučuje o pravima koja su joj priznata zakonom, ali ne postoje u praksi zato što Hrvatskom vladaju paralelne interesne grupacije, bilo iz Crkve, bilo nekih drugih sfera', ustvrdila je.

Katarina Nemet (IDS) najavila je da će njen Klub podržati zakonski prijedlog jer smatra kako stečena ljudska i građanska prava, posebice pravo žena na izbor, treba gledati kao civilizacijski minimum.