OBESPRAVLJENI I PONIŽENI

Liječnici svjesni posljedica štrajka u sezoni, ali...

29.07.2013 u 19:18

Bionic
Reading

Dio sindikata u zdravstvu najavljuje štrajk ukoliko Vlada ne pristane na njihove zahtjeve i ne potpiše novi kolektivni ugovor. Jedini sindikat koji ga je potpisao, onaj Spomenke Avberšek poručuje: imali su priliku, nisu je iskoristili

Dosta je! Glasni su sindikati medicinskih sestara i tehničara ali i liječnika koji su spremni na štrajk. Svjesni su posljedica koje bi on mogao donijeti u jeku turističke sezone, no druge opcije nemaju, rekao je Media servisu šef Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić.

'Kolege su jako zainteresirani za jedan opći štrajk jer su obespravljeni i poniženi. Mi ćemo, ako do štrajka dođe, staviti sve na razinu koja se mora obavljati sukladno Zakonu. Sve ostalo ide na čekanje', poručuje Babić.

Razlog je drugo smanjenje plaća u ovoj godini, a nitko im ne plaća ni prekovremene. Kolektivni ugovor nisu potpisali, baš kao ni sidnikat medicinskih sestara i tehničara, a jedini koji su ga potpisali su članovi Samostalnog sindikata zdravstva i socijlne Spomenke Avberšek. Riječ je o privremenom kolektivnom ugovoru koji se potpisuje na tri mjeseca, a koji je zamijenio stari u kojem su uoči smjene vlasti povećani dodaci na plaće, potpisan u vrijeme HDZ-a, koji je Sud proglasio ništetnim. Sinidkati koji nisu potpisali privrmeni kolektivni danas tvrde:

'Morate znati na koji način je potpisan taj kolektivni ugovor, na jedan netransparentan način', poručila je jučer Anica Prašnjak.

Nije bilo netransparentno. Pregovaralo se od jutra do mraka, za stolom smo sjedili svi. Oni su se digli mi smo potpisali, kaže Spomenka Avberšek.

'Ako žele štrajk to je njihovo pravo i neka idu. Ovaj kolektivni ugovor koji smo potpisali je legalan i ni jedno pravo nije manje nego što je bilo u starom kolektivnom ugovoru. Nismo promijenili ni točku ni zarez ni upitnik', kaže.

Sindikalisti koji najavljuju štrajk Vladi su dali rok od tri tjedna da se očituje oko njihovih zahtjeva. Avberšek pak napominje kako zakon ne poznaje strukovno pregovaranje te da ne mogu na pregovore s Vladom bez trećeg sindikata.