BABIĆ SE ZA NJIH NE BORI

Liječnici obiteljske medicine ne misle štrajkati

30.09.2013 u 12:39

Bionic
Reading

Nakon više od deset dana, štrajk liječnika u bolnicama 'se radikalizira'. To bi značilo da su liječnici dosad štrajkali samo deklarativno, a odsad kreće režim kao za vrijeme pravog štrajka. PredsjedniK liječničkog sindikata Ivica Babić u nekoliko je navrata istaknuo kako bi u štrajk, nakon bolničkih, mogli krenuti i liječnici primarne zdravstvene zaštite. Iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine kažu kako su šanse da se priključe štrajku nikakve

Čak oko 70 posto liječnika obiteljske medicine su koncesionari u domovima zdravlja te oni ni ne mogu štrajkati niti biti članovi sindikata. Predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine Ines Balint objašnjava kako za sada ni ne pomišljaju na štrajk, jer Babić u pregovorima oko kolektivnog ugovora za sada traži samo prava za liječnike zaposlene u bolnicama. O pravima liječnika zaposlenih u domovima zdravlja ne pregovara.

'Nisam vidjela da Babić traži da se izjednače prava. Kada se Sindikat liječnika počne boriti za izjednačavanje prava kolektivnog ugovora za primarnu i sekundarnu zdravstvenu zaštitu, onda ćemo o štrajku raspravljati', kazala je e za tportal Ines Balint.


U isto vrijeme prekinuti su pregovori ministra zdravlja Rajka Ostojića sa sindikatima. Spomenka Avberšek iz Samostalnog sindikata zdravstva otvorila je pitanje zakonitosti sudjelovanja Ivice Babića iz Liječničkog sindikata na sastanku, s obzirom na to da su liječnici i dalje u štrajku. Čeka se odgovor nadležnog tijela, a nastavak pregovora zakazan je za srijedu.

'Ja sam, kao legalist, postavila pitanje. Nikako ovo, što je Babić izjavio novinarima da sam tražila isključenje. Dapače, na samom sam početku Ivici Babiću rekla da bi mi bilo jako drago da smo svi troje u pregovorima i da počnemo raditi ozbiljan kolektivni ugovor. Prema tome, i Babić bi se već konačno trebao služiti istinom. I to je to', rekla je Avberšek.

'Gospođa Avberšek izričito je zatražila da mi ne sudjelujemo u pregovorima i tu je tražila očitovanje Ministarstva. Nakon stanke dogovoren je prekid, jer je Ministarstvo zatražilo mišljenje Vladina Ureda za zakonodavstvo i Ministarstva rada. Dogovoren je sljedeći sastanak u srijedu u 10 sati. Očekujemo do tada dogovor i rješenje ovoga pitanja. Mi, naravno, nastavljamo sa štrajkom i to na način kao što smo najavili, odnosno po zakonu kako je štrajk najavljen', istaknuo je Babić.