UBOJSTVO ODVJETNIKA

Liječnici ne znaju što bi s teškim i opasnim psihopatima

14.01.2013 u 13:40

Bionic
Reading

Ne prestaju mišljenja i komentari o nedavnom ubojstvu osječkog odvjetnika Luje Medvidovića za što se sumnjiči Robert Rubić, a koji je prije tri mjeseca pobjegao s psihijatrijskog odjela vinkovačke Opće bolnice. Osim zaključaka da je policija trebala tragati za njim, građani se pitaju je li ondje zakazao zdravstveni sustav koji takvim pacijentima uopće omogućuje kretanje kao i onima s drugih odjela.

Međutim, čini se da policija uopće nije trebala tragati za njim jer se on na odjelu liječio dobrovoljno, a ne prisilno. Prepričao je to dr. Oliver Koić s Klinike za psihijatriju osječkoga KBC-a, naglašavajući da je u ovom slučaju zakazalo cijelo društvo koje reagira tek kad se kakvo zlo dogodi.

'Dok liječnik na psihijatriji ne postane James Bond, mira neće biti. Ako mi liječnici i procijenimo da je pacijent trajno opasan i da će se zlo dogoditi, ne postoji ustanova gdje bi se ti ljudi smjestili. Mi na odjelu imamo djece u sedmom ili osmom razredu koja su nama prijetnja i u takvom kroničnom stanju u kojem nisu za život među ljudima. Država se treba pitati gdje smjestiti takve osobe. Kod nas se pacijenti, kako je odredilo ministarstvo, liječe do 17 dana, a nakon toga se smještaju u Popovaču na sljedećih 60. Kad iziđu nakon dva mjeseca molimo se Bogu da se ništa ne dogodi', upozorava dr. Koić za Glas Slavonije objašnjavajući da je do sada držao brojna predavanja o toj temi.


Liječnici koji rade na psihijatrijskim odjelima potpuno su iscrpljeni, a dr. Koić naglašava da ne zna liječnika kojeg pacijent bar jednom nije udario ili mu prijetio. Takve situacije, nažalost, nisu rijetkost pa kaže da je situacija to gora što osoblje na osječkom odjelu uglavnom čine žene.
'Mi s njima pokušavamo surađivati i razgovarati na miran način, no katkad je to neuspješno. Samo čekamo da nas liječnike zatvore jer društvo prilikom ovakvih slučajeva kakav se dogodio u Osijeku vide liječnički, a ne općedruštveni propust. Zbog svega su samoubojstva liječnika-psihijatara također česta, a rijetko tko s ovog odjela ode u mirovinu', upozorava dr. Koić.

Da liječnici doista ne mogu imati staklenu kuglu pa da mogu vidjeti što će se dogoditi napominje i dr. Melita Jukić, voditeljica Odjela psihijatrije Opće bolnice Vukovar. Pacijenti se ne smiju držati pod ključem i zbog toga se i ondje dogodilo da je netko od pacijenata otišao s odjela. A da treba razdvojiti termine prisilnog i dobrovoljnog liječenja pa samim tim i postupanja prema pacijentu zaključak je i dr. Hrvoja Bogadija, voditelja Odjela psihijatrije požeške bolnice. Bogadi kaže da se hajka u javnosti diže tek nakon kakvog težeg ubojstva.

Mi nemamo pravo nikoga zatvarati, nego procjenjivati stanje pacijenta, a i nemamo zatvoreni odjel', kaže dr. Bogadi.