ŠIROKO IM POLJE

Liječnici iz BiH bježe u Njemačku i Hrvatsku

06.05.2015 u 12:42

Bionic
Reading

Prim. dr. Harun Drljević, predsjednik Liječničke komore FBiH, tvrdi da je u posljednje dvije godine Bosnu i Hercegovinu napustilo 250 do 300 liječnika. Još mnogo više napustit će zemlju temeljem činjenice da će Njemačkoj do 2020. trebati najmanje 20.000 stranih medicinskih djelatnika, zbog čega bi u BiH moglo doći do kolapsa zdravstvenog sustava, piše Dnevni avaz

'S obzirom na to da Njemačka želi mlade ljude, sposobne, dobro obrazovane, ukinuli su nostrifikacijski ispit kojim su se štitili korpusi od dolaska radne snage. Zbog ovih olakšica, ostat ćemo bez najvitalnijeg dijela liječničkog tkiva. Sada je našim liječnicima i medicinarima dovoljno samo da nauče jezik i odmah dobivaju posao. Također, događa se i to da Njemačka mijenja zakon o strancima radi lakšeg zaposlenja strane radne snage dok njemački liječnici odlaze u skandinavske zemlje, jer imaju bolje plaće', rekao je Drljević za Dnevni avaz.

Prema standardu Europske unije, na 100.000 stanovnika dolazi 362 liječnika. Situacija u BiH prilično je loša, jer u toj zemlji nedostaje 3.000 liječnika. Drljević dodaje da liječnici iz BiH, osim Njemačke, odlaze i u Hrvatsku i Sloveniju.

S gorućim problemima, istaknuo je Drljević, upoznato je i Federalno ministarstvo zdravstva, kako bi se određenim stimulativnim mjerama ljudi pokušali zadržati ili vratiti.

Više o toj temi možete pročitati ovdje.