kampanja se ne prima

Liječnici i medicinske sestre među prvima su dobili priliku cijepiti se protiv Covida-19, istražili smo koliko je djelatnika najvećih hrvatskih bolnica to i učinilo

Cijepljenje djelatnika KBC-a Osijek protiv Covida-19

Cijepljenje djelatnika KBC-a Osijek protiv Covida-19

Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petrić

Dok je dojam da u općoj populaciji vlada jagma za cijepljenjem te kako je jedini problem trenutni nedostatak cjepiva, među zdravstvenim djelatnicima, koji su među prvima imali priliku biti cijepljeni protiv korone, situacija je drugačija. U najvećim hrvatskim bolnicama nisu ni približno cijepljeni svi liječnici, a cijepljenost medicinskih sestara i tehničara izuzetno je niska. Dobili smo podatke iz najvećih hrvatskih bolnica

U najvećoj hrvatskoj bolnici KBC-u Zagreb, u kojoj radi gotovo šest tisuća osoba, od toga 1195 liječnika i 2600 medicinskih sestara, do sada je cijepljeno 74 posto liječnika i samo 38 posto medicinskih sestara.

Ravnatelj ove bolnice Ante Ćorušić prošlog tjedna iznio je ovu brojku tvrdeći da je riječ o 'bezrazložnom nepovjerenju u cjepivo dijela zdravstvenih djelatnika'. Dodao je da je zadovoljan postotkom cijepljenih liječnika, no nikako postotkom cijepljenih medicinskih sestara i tehničara.

KBC Zagreb

KBC Zagreb

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Kakva je situacija u drugim kliničkim bolničkim centrima, kojih je, uz KBC Zagreb, još četiri?

U glavnom gradu još je jedna bolnica s ovim statusom: u KBC-u Sestre milosrdnice ukupno je 3861 zaposlenik. Ondje se, otkrivaju nam iz bolnice, do sada cijepilo njih 2261, od toga 702 liječnika, 774 medicinske sestre i 785 ostalih zdravstvenih i nezdravstvenih zaposlenika.

Mario Zovak, ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice

Mario Zovak, ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Ako gledamo u postocima, riječ je o gotovo stopostotnoj cijepljenosti liječnika (98,04 posto) dok je cjepivo primilo tek 47,39 posto medicinskih sestara. Na pitanje je li netko odbio cijepljenje, odgovaraju da nije.

Cijepljenje u najvećoj bolnici za Covid

Od 2200 zaposlenika Kliničke bolnice Dubrava, najveće hrvatske bolnice za Covid, cijepilo se njih 1200. Ravnatelj ove bolnice Ivica Lukšić prošlog tjedna tportalu je kazao: 'Cijepili smo blizu 1200 ljudi. Svi koji su se htjeli cijepiti, cijepili su se.'

Na pitanje koliko ih se nije htjelo cijepiti, odgovara: 'Nije to velik broj. Imamo 400 ljudi koji su preboljeli Covid i 1200 cijepljenih. Znači, njih 1600 trebalo bi imati nekakav imunitet.'

Pitali smo ih i zašto je takav postotak cijepljenja medicinskih sestara ako ga nitko nije odbio. 'Transparentno smo prije svakog cijepljenja tražili od rukovoditelja ustrojbenih jedinica popis djelatnika koji se žele cijepiti jer je cijepljenje izbor svakog zaposlenika. Prema našim statistikama, cijepile su se sve medicinske sestre starije od 50 godina, a u broju necijepljenih su mlađe medicinske sestre. Iako je većina zaposlenika pozitivno usmjerena prema cijepljenju, sve dok cijepljenje nije obavezno, ne možemo utjecati na izbor zaposlenika hoće li se cijepiti ili ne. Možda je na izbor cijepiti se ili ne utjecala i javna kampanja da se prije treba cijepiti starija populacija, a onda ostali', kažu u KBC-u Sestre milosrdnice.

Kakva je situacija u KBC-u Split? Na niz naših pitanja šturo su nam odgovorili. Kažu da je 70 posto djelatnika splitskog KBC-a cijepljenjem ili preboljenjem steklo imunost.

Ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović

Ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović

Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL

Kažu da je imuno 90 posto liječnika, od toga ih je imunitet cijepljenjem dobilo dvije trećine. U ovoj najvećoj splitskoj bolnici 70 posto medicinskih sestara ima imunitet, od toga ih je pola preboljelo koronu, a pola ih se cijepilo.

U osječkom KBC-u cijepljenje je završilo. Cijepilo se ukupno 56,1 posto od nešto više od tri tisuće zaposlenika. Kažu nam da je cjepivo primilo 70 posto liječnika i 51 posto medicinskih sestara.

KBC Osijek

KBC Osijek

Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL

I u KBC-u Rijeka cijepljenost medicinskih sestara zaostaje za onom liječnika. Do 23. ožujka cijepljeno je 2010 od ukupno 3384 djelatnika. Od 615 liječnika riječkog KBC-a, cijepljeno je njih 529, dakle visok postotak. No kao i drugdje, odaziv medicinskih sestara i tehničara znatno je niži. Od njih 1280, cijepilo ih se 704.

Alen Ružić, ravnatelj KBC-a Rijeka

Alen Ružić, ravnatelj KBC-a Rijeka

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

'Kod cijepljenja medicinskih sestara u obzir je potrebno uzeti trenutne rodiljne dopuste i duža bolovanja djelatnica zbog težih bolesti', napominju u KBC-u Rijeka. Na pitanje je li se tko odbio cijepiti, odgovaraju: 'Nije se utvrđivalo koliki je broj onih koji su odbili cijepljenje jer je ono dobrovoljno.'

  • +9
  • +6

Cijepljenje u Splitu

Izvor: Cropix / Autor: Vladimir Dugandzic / CROPIX

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!