HOĆE LI BITI ŠTRAJKA?

Liječnica Josipa Rodić: Zdravstvena zaštita ništa ne valja

05.10.2017 u 08:08

Bionic
Reading

Trebaju li pacijenti strahovati od mogućeg bijelog štrajka obiteljskih liječnika, ginekologa i pedijatara zaposlenih u primarnoj zdravstvenoj zaštiti? O toj temi u emisiji Tema dana HRT-a razgovarali su doktorice Josipa Rodić i Ines Balint te Ivica Belina, predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu

Naime, oni traže da uđu u nova rješenja Zakona o zdravstvenoj zaštiti kako bi poboljšali svoj status s obzirom na to da, kako kažu, rješavaju 80% zdravstvenih problema građana. 

Doktorica Josipa Rodić, predsjednica Hrvatske udruge koncesionara primarne zdravstvene zaštite, kazala je za HRT-ovu "Temu dana" kako vjeruje da do štrajka neće doći. Predložit ćemo u javnom savjetovanju kada do toga dođe: nemogućnost ulaženja u sustav primarne i zdravstvene zaštite bez statusa specijalizanta, pravo na decentralizirana sredstva, radno vrijeme od 8 sati dnevno (8-16 i 13-21), rješavanje posebnih dežurstava vikendom i blagdanom, pravo na zapošljavanje liječnika, pravo na izračun režijskih troškova po "poznatom ključu" (danas ne znamo koliki su režijski troškovi jer ne dobivamo ulazne fakture).

Mi to sve tražimo jer su pokazatelji kvalitete zdravstvene zaštite u RH izrazito loši u usporedbi s pokazateljima kvalitete zdravstvene zaštite Europske unije. Kod nas je broj mortaliteta od kardiovaskularnih bolesti dvostruko veći od država EU-a. To vam je pokazatelj da zdravstvena zaštita ništa ne valja, kazala je Rodić. 

Specijalistica obiteljske medicine, doktorica Ines Balint iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine, kazala je da liječnici već godinama apeliraju da ih se rastereti administracije. Mi molimo da radimo samo svoj posao. Uz tu silnu administraciju koja nam je nametnuta, mi servisiramo bolnice pišući recepte jer je tako nažalost sustav posložen. Kao što je rekla kolegica Rodić  nemamo vremena za preventivne postupke, za preventivne preglede, za savjetovanja naših pacijenata. Administraciju trebaju raditi administratori. Naše sestre ne smiju biti administratori nego nego naši suradnici koji moraju mjeriti tlakove, šećere, savjetovati naše pacijente, organizirati preventivne preglede kako bi mi povećali zdravstvene pokazatelje koji bi trebali biti puno bolji jer primarna zdravstvena zaštita mora biti temelj zdravstvenog sustava. 80% svega treba rješavati na primarnoj razini. Mislim da bi nas pacijenti tu podržali. Vrlo je frustrirajuće kada mene svakakva institucija traži nekakve potvrde. Svatko u sustavu tko indicira pretragu ili lijek on je dužan to i propisati. Ako smatram da moga pacijenta treba poslati nekuda, ja ću ga uputiti, kazala je između ostalog Balint. 

Ivica Belina, predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu, kazao je kako smatra da štrajk u bilo kojem obliku nije produktivno rješenje. Istaknuo je i da samo 30% ljudi u Hrvatskoj sudjeluje svojim doprinosima u financiranju zdravstvenog sustava, a koriste ga svi. Naglasio je da treba ujednačiti zdravstvene usluge na teritoriju cijele države. Nije isto ako živite u centru Zagreba ili na Žumberku ili na nekom otoku. Dostupnost zdravstvene usluge nije vam jednaka, kazao je između ostalog. 

U "Temu dana" pozvan je i predstavnik Ministarstva zdravstva. Sugovornik nije došao, ali je zato HRT odgovor dobio: Izvješćujemo vas kako je formirana radna skupina koja će izraditi prijedlog teksta zakona, a svi će biti u mogućnosti dati svoje prijedloge prije upućivanja u savjetovanje sa zainteresiranom javnošću.