ODLJEV BIJELIH KUTA

Liječnica iz Makedonije stigla na Hvar: 'Hvala joj, uskoro ni kolegama s Istoka nećemo biti dovoljno atraktivni'

22.01.2019 u 22:15

Bionic
Reading

Liječnici iz Hrvatske u sve većem broju svakodnevno odlaze, a slučaj iz Sućurja na Hvaru jedna je od rijetkih prilika da se radno mjesto popunilo kadrom iz inozemstva. Nakon što im se nitko nije javljao na natječaj pola godine, iako je uz plaćeni smještaj i plaću ponuđen bonus od 50 tisuća kuna, stigla je prijava liječnice iz Makedonije, koja je i prihvaćena. Može li to biti model prema kojem bi i drugi dijelovi zemlje u kojima nedostaje liječnika mogli privući radnu snagu, pitali smo Vikicu Krolo, predsjednicu Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM)

Ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije Dragomir Petric, pod čijom palicom djeluje ambulanta u Sućurju, kaže da je lokalna samouprava shvatila da više nije dovoljno dati liječniku smještaj, pa je načelnik općine ponudio dodatnu naknadu, što je očito urodilo plodom. Nova je liječnica dio staža odradila u Makedoniji, a u Hrvatskoj je trebala polagati šest dodatnih ispita, što je obvezno kako bi joj se priznala inozemna diploma. Prije tjedan dana Petric je izjavio za HRT kako liječnici koji su trenutačno na raspolaganju ne žele početi raditi, primjerice, na Lastovu ili Visu te da on kao ravnatelj Doma zdravlja ne može nagovoriti ih da odu i u Zagoru.

Vikica Krolo, predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM), kaže da su na taj problem upozoravali već godinama, no 'dok se to ne počne stvarno događati, nitko vas ne uzima ozbiljno'.

'Kao KoHOM, ali i sve udruge primarne zdravstvene zaštite, upozoravali smo na to da nam nedostaje liječnika i da se zdravstveni sustav urušava upravo zato što nam, osobito u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, mladi liječnici neće ostati jer nemaju dobre uvjete, niti su dobro plaćeni', smatra predsjednica KoHOM-a.

Otkako smo ušli u Europsku uniju, navodi, svjedoci smo toga da mladi ljudi kojima je svijet otvoren ne žele raditi ovdje pod bilo kakvim uvjetima, već odlaze van, gdje će ih više cijeniti te im dati bolju plaću i uvjete rada. Krolo smatra kako imamo dovoljno studenata koji završavaju fakultete medicine i kad bi svi oni ostali u Hrvatskoj, imali bismo dovoljno liječnika, ali tim mladim ljudima ne dajemo dovoljno dobre uvjete i oni idu tamo kamo im je bolje.

'Naši političari ne vide da trebaju ulagati u mlade ljude, ali taj problem nije vezan samo uz zdravstvo, nego i uz druga područja, poput IT sektora, iz kojeg nam stručnjaci također odlaze. U Hrvatskoj ćemo ostati na starijoj populaciji, koja još nema ambiciju otići, pa dok mi ne odemo u mirovinu, još ćemo se nekako i pokrivati, ali onda ćemo morati uvoziti radnu snagu što će doći iz zemalja kojima ćemo mi biti privlačni', smatra Krolo.

Nije, međutim, uvjerena da ćemo i uspjeti u tome jer su i liječnicima iz zemalja za koje smatramo da imaju gore uvjete života od naših otvorena vrata drugdje u Europi.

  • +24
Bolnica u Splitu Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric

'Što se tiče ovog slučaja, hvala bilo kome koji je uopće htio doći raditi kod nas jer takvoj osobi sigurno su otvorena vrata i u Njemačkoj i Austriji i sjevernoj Europi', poručuje Krolo, dodajući kako se boji da nećemo biti previše atraktivni ni ljudima s Istoka, kako mi to volimo zvati, jer svi idu tamo kamo im je bolje.

Naglašava da se nešto mora promijeniti u našoj primarnoj zaštiti, a kadra nam nedostaje i u bolnicama.

'No u primarnoj se sve uvijek prvo vidi jer u bolnicama imate više zaposlenika, pa će jedni druge pokrivati, ali ovdje imate jednog liječnika na terenu koji pokriva određeno područje te njegov nedostatak itekako osjetite, kao što je bilo u Sućurju, u kojem dugo nisu mogli nikoga naći', zaključuje Krolo.