GLOBALNI PROBLEM

Ličinkama voštanog crva možemo zauvijek riješiti problem razgradnje plastike

25.04.2017 u 16:21

Bionic
Reading

Najnovija istraživanja pokazuju kako koristeći gusjenice kukca poznatijeg kao voštani crv možemo zauvijek riješiti problem dugotrajne razgradnje plastike

Kako piše portal Research Gate, znanstvenica Federica Bertocchini iz španjolskog Nacionalnog istraživačkog vijeća i pčelarica amaterka došla je do epohalnog otkrića kako ličinke voštanog crva u vrlo kratkom roku mogu pojesti plastične vrećice, čime bi se mogao riješiti problem dugotrajne razgradnje plastike.

'Baveći se amaterski pčelarstvom otkrila sam kako se u pčelinjacima sakupljaju voštani crv. Čisteći pčelinjake, ličinke crva sam stavila u plastičnu vrećicu izrađenu od polietilena i za nekoliko sati sam otkrila kako je vreća puna rupa', kazala je Bertocchini.

Zapanjena otkrićem, Bertocchini je oformila tim znanstvenika koji su došli do saznanja kako probava crva uništava plastiku razbijajući polietilenske kemijske veze pretvarajući ih organski spoj etilen-glikola koji se koristi u proizvodnji plastike i koji sam sebe razgradi u nekoliko tjedana.

Inače, tanka polietilenska vrećica može potrajati više od 100 godina dok se u potpunosti ne razgradi, a čvršće i do nevjerojatnih 400 godina pa znanstvenici smatraju kako bi se korištenjem crva mogao riješiti problem nakupljenih više od tri trilijuna plastičnih vrećica koje se odbacuju svake godine.

'Plastika je globalni problem te se ona kao otpad može pronaći svugdje, od rijeka i oceana pa sve do udaljenih arktičkih predjela', kaže Bertocchini dodajući kako 100 voštanih crva bez problema u 12 sati može biorazgraditi 92 miligrama polietilena.

'Još uvijek ne znamo kako su voštani crvi razvili mogućnost biorazgradnje, no najvjerojatnije su tijekom milijuna godina razvili takav mehanizam jedući vosak koji ima sličnu kemijsku strukturu kao polietilen', zaključuje znanstvenica.