VELIKA BRITANIJA

Lider oporbe Corbyn želi nove parlamentarne izbore

24.06.2017 u 19:29

Bionic
Reading

Lider britanske oporbe Jeremy Corbyn pokušava nametnuti održavanje novih parlamentarnih izbora, nakon što je premijerka Theresa May na nedavnim izborima koje je sama sazvala izgubila apsolutnu većinu, piše u subotu Daily Mirror.

Vođa laburista rekao je za taj tabloid da je besmisleno da šefica vlade ostane na vlasti, budući da se čini kako nije u stanju postići dogovor sa sjevernoirskom unionističkom strankom DUP, dva tjedna nakon izbora.

S 317 mjesta od 650, konzervativna stranka Therese May treba potporu deset zastupnika ultrakonzervativnog DUP-a kako bi imala apsolutnu većinu u Zastupničkom domu.

Dosad nikakav dogovor između dvije stranke nije postignut, a pregovori se nastavljaju. O povjerenju novoj vladi treba se glasovati 29. lipnja.

Prvi puta u petak Jeremy Corbyn pretekao je Theresu May u jednom istraživanju javnog mišljenja o tome tko bi bio bolji premijer: 35 posto osoba dalo je prednost njemu, a 34 posto Theresi May.

Oslabljena nakon parlamentarnih izbora, May je dodatno bila meta kritika nakon više atentata koji su posljednjih mjeseci pogodili Veliku Britaniju kao i zbog zakašnjelog odgovora na požar koji je buknuo u Londonu u noći 13. na 14. lipnja u kojem je poginulo 79 ljudi.