ANTIEUROPSKI POPULIZAM RASTE

Letta: Bez EU-a Italija će se vratiti u srednji vijek

11.12.2013 u 14:00

Bionic
Reading

Šef talijanske vlade Enrico Letta u srijedu je održao gorljivi govor o Europskoj uniji bez koje bi se, kako je kazao, njegova zemlja ponovno vratila u srednji vijek, osudivši istodobno antieuropski populizam

'Danas povlačimo jasnu liniju: s jedne su strane oni koji vole Europu, priznajući razne kontradiktornosti, ali žele reforme znajući da bismo se bez EU-a mogli ponovno vratiti u srednji vijek', kazao je u govoru održanom pred zastupnicima prije glasanja o povjerenju.

'S druge su strane oni koji žele blokirati EU. Od vas tražim mandat za bolju Europu. Oni koji žele Italiju izolirati, koji traže konsenzus kroz populizam, ne trebaju mi izglasavati povjerenje', kazao je.

Njegove izjave bile su jasno upućene dvjema glavnim oporbenim strankama, Pokretu pet zvjezdica (M5S) bivšega glumca Beppea Grilla i Naprijed Italiji (Forza Italia) Silvija Berlusconija, koje redovito napadaju EU i euro.

Letta je velik dio govora posvetio EU-u koji se želi što više približiti građanima, EU-u koji će im, kako je rekao, omogućiti ciljeve i snove. 'Danas nam nedostaje projekt koji bi omogućio povezivanje različitih odvojenih reformi, a bez toga će se Europa zaustaviti i doći će do njezine implozije', upozorio je Letta, podsjetivši prisutne na velike projekte provedene u posljednjih 30 godina što ih je EU pokrenula i realizirala, poput, primjerice eura ili proširenja.

'Moramo biti svjesni toga da je Europa pridonjela da se stvari u Italiji poboljšaju, a danas bi Talijani trebali uzvratiti na način da pomognu kako bi se stvari u EU-u poboljšale', rekao je talijanski premijer.