PROSVJED CROATIA AIRLINES

'Leti, leti uprava!'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 09.07.2010 11:23
  • Objavljeno 09.07.2010 u 11:18
prosvjed croatia airlines

prosvjed croatia airlines

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Ispred upravne zgrade Croatia Airlinesa u Buzinu okupilo se oko 130 članova Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova (SKOZ) koji je jutros u 6 sati započeo četverodnevni štrajk zbog kojeg je danas otkazana trećina letova hrvatskog avioprijevoznika. 'Leti, leti uprava', 'Avioni prazni, njihovi džepovi puni', 'Prizemljite upravu da bi avioni letjeli' i "USKOKnite malo i kod nas', poručili su upravi okupljeni putem transparenata

Dopredsjednik SKOZ-a Hrvoje Humek istaknuo je da u štrajku sudjeluju svi osim 20 posto stjuardesa i stjuarda Croatia Airlinesa koji imaju zakonsku obvezu raditi i tijekom štrajka.

Najavio je da će predstavnici sindikata pred Županijskim sudom u Zagrebu čekati sudsku odluku u vezi zahtjeva Uprave za zabranom štrajka. Rasprava bi trebala početi u 12 sati.

Podršku stjuardesama došli su pružiti piloti Croatia Airlinesa, a predsjednik Hrvatskog sindikata prometnih pilota Andre Šarinić najavio je da će piloti, ako se ispune zakonski uvjeti, kroz 48 sati stupiti u štrajk solidarnosti s kabinskim osobljem.

Želimo poduprijeti stjuardese s kojima zajedno radimo i blisko surađujemo s njihovim sindikatom, kazao je Šarinić dodavši kako njegov sindikat ima dodatni problem jer Uprava ne želi pregovarati izravno s pilotima, već traži formiranje zajedničkog pregovaračkog odbora svih pet sindikata koji djeluju u Croatia Airlinesu.

Predstavnici SKOZ-a tvrde da su bili prisiljeni organizirati štrajk od 9. do 13. srpnja jer s Upravom Croatia Airlinesa bezuspješno pregovaraju o uvjetima potpisivanja kolektivnog ugovora od kraja prošle godine.

Glavni su zahtjevi vezani uz poštivanje njihovih nematerijalnih, zakonom propisanih, prava. Za ispunjavanje tih prava Croatia Airlines bi trebala zaposliti 20 novih stjuardesa ili restrukturirati kompaniju tako da višak administrativnog osoblja uposli u tom sektoru, no uprava tvrtke to čvrsto odbija, ističe SKOZ.

Svoj odnos prema radnicima pokazala je i angažiranjem stjuardesa ČSA, BH, Dubrovnik i Adria Airlinesa tijekom štrajka. Time poručuju da će radije platiti tuđe nego vlastite radnike, ističu prosvjednici.

SKOZ ponovno demantira i podatke Uprave da će kompanija zbog štrajka imati gubitak od milijun dolara dnevno jer da tvrtka toliko zarađuje ne bi bila u milijunskim gubicima.

Budući da je predsjednik Uprave Ivan Mišetić štrajk proglasio nelegalnim i time prejudicirao sudsku presudu, te radnicima koji prosvjeduju prijetio otkazom, SKOZ smatra da postoji osnova za podizanje kaznene prijave protiv njega, dodao je Humek.

Putnike koji će zbog štrajka otežano putovati sindikat moli za razumijevanje jer se štrajkom bore i za njihovu veću sigurnost te bolju uslugu tijekom leta.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi