U 'OTVORENOM' O ARBITRAŽI

Lesar: Mi sami nismo razumjeli što smo potpisali

  • Autor: An. S.
  • Zadnja izmjena 11.01.2012 08:17
  • Objavljeno 10.01.2012 u 23:45
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Nastale komplikacije oko arbitražnog sporazuma Hrvatske i Slovenije vezanog za rješavanje graničnog spora bile su tema emisije 'Otvoreno' na HTV-u gdje je rečeno da je najvažnije da budu određeni nepristrani suci na koje neće imati utjecaja politika

Podsjetimo, Europska komisija još uvijek nije zemljama u sporu ponudila listu kandidata s koje bi se trebala izabrati dva suca i predsjednik arbitražnog suda. Odugovlačenje je pobudilo sumnju da se tu radi o zakulisnim igrama, posebno kada se to dovelo u vezu s promjenama na čelu Međunarodnog suda pravde koji bi trebao nametnuti suce ako se dvije zemlje ne dogovore.

Dopisnik Jutarnjeg lista iz Bruxellesa Augustin Palokaj rekao je da Europska komisija navodno pokušava izbjeći situaciju da predsjednik Međunarodnog suda pravde Hisashi Owada nametne arbitre. Navodna im je želja da se na listi nađu što prihvatljiviji kandidat kako bi se Hrvatska i Slovenija same dogovorile oko njih.

Palokaj ne vjeruje da se namjerno oteže kako bi s mjesta predsjednika suda otišao Owada, kojem mandat istječe početkom veljače, da bi na njegovo mjesto, navodno, došao netko tko bi išao na ruku slovenskim interesima.

Davor Stier, koji je i sam sudjelovao u stvaranju arbitražnog sporazuma, kaže da je najvažnije što je u sporazum ugrađena odredba da se granica definira po međunarodnom pravu. 'Ne smijemo ulaziti u proces da politika odredi suce. To moraju biti nepristrani suci', poručio je Stier. On vjeruje da će, ma tko bude predsjednik Međunarodnog suda pravde nakon Owade, izabrati nepristrane suce.

Samo kašnjenje u rokovima začudilo je i predsjednika Laburista Dragutina Lesara koji sumnja u dobre namjere Slovenaca jer nije zaboravio kako su nas godinama blokirali.

'Ne vidim razloga za odugovlačenje Europske komisije', rekao je Palokaj. On vjeruje da je rok od 15 dana propušten zbog izbora u Sloveniji i Hrvatskoj. Druga priča, kaže Palokaj, koja se može čuti po briselskim hodnicima je da EK odugovlači jer ne želi da se u jeku kampanje za referendum o članstvu Hrvatske u Europskoj uniji raspravlja o arbitražnom sporazumu. 'Interpretacija vezana uz rokove je moguća na dva načina, objasnio je Stier. Hrvatska strana je tumačila da rokovi počinju teći s danom potpisivanja hrvatskog pristupnog sporazuma s Europskom unijom, dok su u Europskoj komisiji mišljenja da rokovi vezani uz arbitražni sporazum počinju teći tek nakon što oni ponude listu potencijalnih kandidata za suce i predsjednika arbitražnog suda.

Politolog Branko Caratan rekao je da rokovi jesu poremećeni, ali to, po njegovom mišljenju, nije bitno.

Ivo Banac, s druge strane, kaže da procedura postoji i da se ona mora poštivati. 'Ne možemo reći da je to bilo samo nesmotreno. Trebamo biti kritični prema EK jer ne poštuje rokove, što je i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i bila izjavila u intervju Frankfurter Allgemaine Zeitungu, zbog čega je dobila packe', kazao je Banac. Na sve to na kraju je Lesar poentirao rekavši da su i premijer Zoran Milanović i bivša premijerka Jadranka Kosor rekli da rokovi počinju teći danom potpisivanja pristupnog ugovora, što znači da 'mi samo nismo razumjeli što smo potpisali'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!