SVA DJECA IMAJU PRAVA

Leona Paraminski kao domaćica dječjeg filmskog festivala

10.11.2010 u 13:36

Bionic
Reading

Ovogodišnji, drugi po redu Festival o pravima djece koji organizira Ured UNICEF-a za Hrvatsku prikazat će sveukupno 36 filma čiji su autori djeca i mladi. Domaćinsku palicu od, u ovogodišnjem izdanju Festivala preuzima filmska i kazališna glumica, Leona Paraminski

Ured UNICEF-a za Hrvatsku u suradnji s Uredom pravobraniteljice za djecu, Hrvatskim filmskim savezom, Hrvatskim društvom likovnih umjetnika, Muzejom suvremene umjetnosti i kinoprikazivačem BLITZ CineStar, prikazat će sveukupno 36 filma čiji su autori djeca i mladi.

Tijekom četiri dana, od 18. do 21. studenog koliko traje ovogodišnji Festival o pravima djece, prije filmova u kinima CineStar, u Zagrebu, Rijeci, Šibeniku i Zadru, gledatelji filmova u redovitoj kino distribuciji moći će vidjeti izbor od 18 filma iz recentnog domaćeg filmskog i videostvaralaštva djece i mladih.

Osim domaćeg stvaralaštva, prije filmova prikazivat će se i jednominutni filmovi iz međunarodnog projekta 'One minute junior'. 18 filmova iz Senegala, Vijetnama, Kirgistana, Moldavije, Njemačke i Ukrajine govore iz dječje perspektive o problemima djece i mladih u tim zemljama

Domaćinsku palicu od Leona Lučeva, prošlogodišnjeg domaćina Festivala, u ovogodišnjem izdanju Festivala preuzima filmska i kazališna glumica, Leona Paraminski. Iako joj je tek 31 godina, iza nje su brojne kazališne i filmske uloge, Zlatna Arena za najbolju glavnu žensku ulogu, nagrade i gostovanja na međunarodnim filmskim festivalima. Danas jedna od najproduktivnijih glumica zemalja jugo-istočne Europe, a glumom se počela baviti još u osnovnoj školi.

Festival je nastavak prošlogodišnjeg Filmskog festivala o pravima djece koji se održao u zagrebačkom kinu Europa. Prvi festival organiziran je povodom 20. rođendana Konvencije o pravima djeteta, a uz brojna filmska ostvarenja na temu prava djece i mladih iz cijeloga svijeta tada su predstavljeni i radovi mladih filmskih umjetnika iz filmskih radionica i festivala iz Hrvatske i što je i ove godine namjera organizatora.

Festival se i ove godine vezuje uz 20. studeni kada se širom svijeta obilježava usvajanje Konvencije o pravima djeteta kojom je svijet dao sebi u obavezu svakome djetetu osigurati temeljna prava, među kojima su i stvaralaštvo i sudjelovanje u javnome životu

Festival priprema još iznenađenja za djecu, ali i za odrasle posjetitelje Festivala... o kojima će izvijestiti na novinskoj konferenciji za nekoliko dana, te u danima koji prethode svečanom otvorenju Festivala. Ulaz na festivalski program u Muzeju suvremene umjetnosti je besplatan.