ŠEFOVI PARLAMENATA EU-A

Leko u Rimu o spašavanju migranata na Sredozemlju

20.04.2015 u 14:01

Bionic
Reading

Minutom šutnje za afričke izbjeglice koje su u nedjelju poginule u brodolomu kod otoka Lampeduse počela je Konferencija predsjednika parlamenata Europske unije, kojoj je ove godine domaćin talijanski parlament. Na konferenciji sudjeluje i predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko

Predsjednica Zastupničkog doma Parlamenta Italije Laura Boldrini predložila je Deklaraciju o jačanju operacija spašavanja na Sredozemlju, o kojoj će raspravljati čelnici europskih parlamenata.

U predloženoj Deklaraciji ističe se da je slijed tragedija u Sredozemlju stvorio pravu humanitarnu krizu na koju bi Europa trebala odgovoriti pojačanim angažmanom u spašavanju života na moru u smislu sredstava, financijskih resursa i proširivanja područja djelovanja. Stoga se predlaže razmatranje potrebe izmjene zakona vezanih za spašavanje na moru kojima bi se proširilo nadležnosti Frontexa (Europske agencije za upravljanje operativnom suradnjom na vanjskim granicama država članica EU-a).

Tijekom dvodnevnog zasjedanja predsjednici parlamenata Europske unije održat će četiri tematske sjednice: 'Europa iznad krize: novi putovi razvoja' posvećena je izlasku iz šestogodišnje gospodarske krize, druga sjednica 'Kontinet temeljnih prava: Europa slobode, solidarnosti i sigurnosti' fokusirat će se na sigurnosne izazove na vanjskim granicama Europske unije, na trećoj sjednici raspravljat će se o ulozi parlamenata u pregovorima o međunarodnim sporazumima, u prvom redu o TTIP-u o kojem pregovaraju EU i SAD, dok će četvrta tematska sjednica biti posvećena važnosti jačanja političkoga dijaloga.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko prije početka konferencije sastao se s predsjednikom Zastupničkog doma Parlamenta Irske Seanom Barrettom. On je Leku upoznao s mišljenjem irskog parlamenta o potrebi jasnog definiranja uloga nacionalnih parlamenata i Europskog parlamenta na način da se osigura ravnoteža ovlasti, posebice u tome da nacionalni paramenti nadziru nacionalne vlade, ali i da sudjeluju u kreiranju europskih politika. Barrett je ocijenio da se Europska unija nalazi u prijelomnom trenutku te je izrazio zabrinutost mogućnošću da jedna velika članica kao što je Velika Britanija napusti Uniju.

Leko je rekao da irski prijedlog pada na plodno tlo u Hrvatskome saboru. Dodao je kako je sudjelovanje nacionalnih parlamenata u ranom kreiranju europskih politika važno za vjerodostojnost Europske unije i nacionalnih parlamenata.