KOSOR ŠEFU SABORA:

'Leko, pokaži hrabrost i odlučnost!'

Jadranka Kosor i Josip Leko

Jadranka Kosor i Josip Leko

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl

Nezavisna saborska zastupnica, bivša premijerka Jadranka Kosor izjavila je danas kako je vrijeme da predsjednik Hrvatskog sabora 'pokaže hrabrost i odlučnost' te odluči kada će se raspravljati o prijedlogu skupine zastupnika da se promjeni izborno zakonodavstvo

'Vrijeme je da predsjednik Sabora pokaže hrabrost i odlučnost da inicijativu zastupnika stavi na dnevni red, odnosno odluči kad će biti rasprava', rekla je Kosor na konferenciji za novinare u Saboru. Podsjetila je da su spomenute izmjene, što ih je predložila skupina zastupnika te GONG, nisko u dnevnom redu s mogućnošću daljnjeg pada.

'Ovo je parlament, a njemu nitko ne može određivati kad će i o čemu raspravljati', naglasila je Kosor i dodala kako o takvim stvarima odlučuje isključivo parlament, odnosno u ovom slučaju njegov predsjednik.

Jadranka Kosor je u skupini zastupnika koja je zatražila izmjene izbornog zakonodavstva, konkretno uvođenje preferencijalnog glasovanja, nespojivost zastupničke s dužnošću gradonačelnika i načelnika, zabranu kandidiranja osobama pravomoćno osuđenim za neka od najtežih kaznenih djela itd.

Naglašava kako su te izmjene predložene na vrijeme, te ih se može 'mudro, mirno i staloženo' raspraviti.

Dragan Zelić (GONG) ne vidi problem da se ide u izmjene izbornog zakonodavstva.

'Postavlja se pitanje gdje je problem', kaže Zelić i odgovara kako je riječ o činu neodgovornosti i vrha HDZ-a i SDP-a da pokrene bilo kakve promjene.

Nije jasno, ističe, kako političke elite, vrh HDZ-a i SDP-a ne osjete bilo građana, nego produbljuju jaz između građana i njihovih izabranih političkih predstavnika.

Zelić tvrdi da pojedine elite nisu svjesne bolesti koja zahvaća političke stranke koje se ne žele liječiti, a posljedice, upozorava, mogu biti opasne, odnosno građani mogu reći zbogom politici.

Stoga je apelirao na vrhove dviju najjačih stranaka da podrže zastupničku inicijativu jer će nas inače 'voda nositi i ne znamo gdje ćemo stići'.

Apelirat ću na razum, jer je ovo stručno i na kompromisu utemeljen prijedlog, kaže Josip Kregar, jedan iz skupine zastupnika koja traži izmjene izbornog zakonodavstva.

Gvozden Srećko Flego je optimističniji i nada se da će mišljenje Vlade o tim izmjenama biti pozitivno. Naš je prijedlog svojevrsni 'kompromisni minimum' za koji vjerujemo da je prihvatljiv što širem krugu ljudi, kaže Flego za kojeg je obećavajuća činjenica da je taj prijedlog, ipak, uvršeten u dnevni red.

Kosor ne dijeli taj optimizam, te kaže da se već dvije godine na 'repu' dnevnog reda 'kisele, odnosno dinstaju', Vladine izmjene Zakona o javnom redu i miru.

GONG, rekao je Zelić, nema informacija je li udruga U ime obitelji skupila dovoljno potpisa za referendum o promjeni izbornog zakonodavstva.

Zastupnica Kosor je ponovila kako se slaže s dijelom prijedloga Inicijative, te poručuje da argumente kako bi te promjene uvele u Sabor niz malih, beznačajnih stranaka demantira svakodnevna politička stvarnost.

'Jučer smo čuli da se stranci čiji rejting ne prelazi jedan, dva posto nudi resor gospodarstva u budućoj vladi', rekla je Kosor.

Leko: Vlast ne počiva na hrabrosti i odlučnosti pojedinaca

Predsjednik Sabora Josip Leko odgovorio je na apel Jadranke Kosor da se prijedlog zakona o izbornom zakonodavstvu koji je predložila zajedno s kolegama Gvozdenom Flegom i Josipom Kregarom makne s kraja dnevnog reda na početak. Kosor ga je pozvala da bude hrabar.

'Dakle, ja im odgovaram da nijedna vlast ne počiva na hrabrosti i odlučnosti pojedinca, nego na pravilima i standardima koji vrijede u ovoj zemlji. A ovdje je riječ o Poslovniku i standardima u odnosima Vlade i Hrvatskog sabora', rekao je Leko.

Dodaje da se on osobno zalaže za jači utjecaj građana na to tko će ih predstavljati u vlasti, ali ne želi sam nuditi recepte, nego traži širu javnu raspravu. Znači, izgledno je da se zakoni neće pomicati na dnevnom redu.

Predsjednik Sabora Leko misli da je moguće raspraviti te zakone u dva čitanja do kraja godine, kada istječe rok za izmjene izbornog zakonodavstva, no praksa prema kojoj su se neki zakoni nalazili na dnevnom redu i po nekoliko godina, ga demantira.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!