PODSJETIO NA GODIŠNJICU

Leko: Naći ćemo puteve prosperiteta Hrvatske u sklopu EU

01.07.2015 u 10:04

Bionic
Reading

Prije točno dvije godine Hrvatska je, nakon mukotrpnih godina pregovora, postala članica Europske unije. Na obljetnicu je kratko, na početku zasjedanja Sabora, podsjetio i prvi čovjek parlamenta Josip Leko

Hrvatska je, kazao je Leko, punopravno članstvo ostvarila u teškim okolnostima.

'1991. godine obranili smo u Domovinskom ratu cjelovitost Hrvatske, izborili se za demokratski razvoj Hrvatske, a onda u, rekao bih, zajedništvu političkih ciljeva, u vrlo kratkom roku izgradili smo državu i društvo koje je bilo kompatibilno, sukladno društvima zemalja članica EU i državama. Dakle, to smo postigli zajedništvom svih snaga građana Republike Hrvatske. To je dobro znati i danas kada tražimo, kreiramo, iznalazimo putove razvoja i prosperiteta Republike Hrvatske, da su nam otvoreni putevi bez obzira na okolnosti u Hrvatskoj i EU', kazao je Leko.

Leko i budućnost Hrvatske vidi u sklopu Europske unije.

'EU je najbolji okvir, demokratski okvir s demokratskim standardima i demokratskim vrijednostima vladavine prava, zaštite temeljnih sloboda i temeljnih prava, što je, naravno, za Hrvatsku prvorazredno važno. U takvim okolnostima naći ćemo sasvim sigurno puteve prosperiteta i boljeg života građana RH u Hrvatskoj u okviru EU', kazao je Leko.

Dvogodišnjicu članstva obilježit će i prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, koja će večeras u HNK održati svečani prijem za državni vrh i članove diplomatskog zbora.