STEČAJ

Legendarni Colt se nudi se za nula dolara

16.06.2015 u 09:49

Bionic
Reading

Znameniti američki proizvođač pištolja Colt pokrenuo je u nedjelju stečajni postupak, a na aukciji će na prodaju biti ponuđen za nula dolara. Vlasnik Colt Defensa investicijski fond Sciens Capital Management predložio je kupnju kompanije po početnoj cijeni od nula dolara, ali uz preuzimanje 105 milijuna dolara postojećih kreditnih obveza i do 20 milijuna dolara novih kredita.

Prodaja Coltovih pušaka i pištolja pala je prošle godine 30 posto, pa kompanija prošloga mjeseca nije mogla isplatiti 11 milijuna dolara dospjelih obveznica vlasnicima, kojima ukupno duguje oko 250 milijuna dolara. U takvoj teškoj situaciji kompanije obično prepuštaju vlasništvo kreditorima, zamjenjujući dugove za vlasnički udio. To su vlasnici Coltovih obveznica i predložili u svibnju. Međutim, kompanija je to odbila, uz obrazloženje da bi to bilo preriskantno. S druge strane, Colt, nekad glavni dobavljač oružja američkoj vojsci, predložio je izdavanje novih dionica u iznosu od 450 dolara za svaku dosad izdanu obveznicu u vrijednosti 1.000 dolara, što čini diskont od 55 posto. No, vlasnici obveznica tu su ponudu odbili.

Kako Colt procjenjuje da će mu idućih godina prihodi rasti, njegov vlasnik - Sciens Capital Management – odlučio je pokušati zadržati vlasništvo, čak i ako će vlasnici obveznica pretrpjeti velike gubitke. Pokretanje stečaja i ponuda tvrtke na aukciji jedini je način da Colt izbjegne prekid poslovanja, zbog čega bi kompanija prestala isporučivati narudžbe, ukinula 800 radnih mjesta i dovela u pitanje fond za mirovinu zaposlenika, naveo je u stečajnim dokumentima direktor za restrukturiranje Colta Keith Maib.

Ponuda Sciens Capital Managementa za kupnju Colta za nula dolara, uz preuzimanje obveza kompanije i novi kredit, bit će samo početna ponuda na aukciji zakazanoj 3. kolovoza.

'Svatko tko misli da je to premala cijena, može ponuditi koliko smatra da tvrtka doista vrijedi. Očekujem velik interes na aukciji. Colt je ikona!', kaže Van Conway, predsjednik konzultantske tvrtke Conway Mackenzie. Colt's Manufacturing Company osnovao je 1855. godine Samuel Colt, a revolveri te kompanije bili su glavno oružje Amerikanaca tijekom osvajanja 'Divljeg zapada' u 19. stoljeću.

Ta je kompanija dugo dominirala na američkom tržištu kako po proizvodnji, tako i po inovativnosti, posebice od polovice 19. stoljeća do Prvog svjetskog rata. Problemi te kompanije intenzivirani su krajem prošloga stoljeća i traju do danas zbog povećane konkurencije i kampanje protiv kupnje oružja u SAD-u.