PLODNA BILJKA

Legalna marihuana mogla bi Americi donijeti 300.000 radnih mjesta

02.03.2017 u 20:34

Bionic
Reading

Broj radnih mjesta u američkoj industriji legalnog uzgoja marihuane mogao bi do 2020. godine narasti na 300.000, navodi neovisna analitička agencija New Frontier Dana koja je ispitivanje provela u 28 saveznih država koje su legalizirale uzgoj u određenim oblicima. Ukoliko ostale američke savezne države dozvole uzgoj medicinske marihuane te industrijske konoplje, broj radnih mjesta mogao bi premašiti pola milijuna čime bi ova industrija postala veća od industrije organske hrane

'Optimistične brojke, naspram onih vladine agencije za statistiku prema kojima će do 2024. godine nestati 820.000 radnih mjesta, ukazuju kako bi uzgoj kanabisa mogao biti glavna pokretačka snaga američkog gospodarstva', ističe u svojem izvješću Giadha Aquirre De Carcer, osnivač agencije New Frontier Data, dodajući kako bi prihod od konoplje do 2025. godine mogao narasti na 24 milijarde dolara.

Prihodi od legalne prodaje marihuane za osobnu upotrebu skaču iz godine u godinu, pa je tako, primjerice, u Koloradu, godinu i pol otkad je ozakonjena marihuana u osobne potrebe, država  prikupila više od 117 milijuna dolara u porezima od rekreativnog i medicinskog tržišta kanabisa. Najveći dio prihoda koji stiže zbog legalizacije namijenjen je javnim školama, pa je tako pretprošle godine čak 23,9 milijuna dolara iskorišteno je za gradnju škola i razne napredne programe.

Inače, dosad je pet američkih saveznih država dopustilo uživanje u marihuani u 'rekreativne svrhe'. Posljednja je to dopustila Kalifornija, a ranije su to učinile Aljaska, Kolorado, Oregon i Washington. Korištenje u medicinske svrhe dopušteno je u još 23 država.