IZBORI U FRANCUSKOJ

Le Pen optužuje Macrona da podržava islamizam

  • Autor: V.B./Hina
  • Zadnja izmjena 15.04.2017 19:21
  • Objavljeno 15.04.2017 u 19:21
marine le pen ruka

marine le pen ruka

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Kandidatkinja francuske krajnje desnice za predsjednicu Marine Le Pen obrušila se u subotu na predsjedničkog kandidata centra Emmanuela Macrona, upozorivši da bi on otvorio put širenju islamizma u zemlji, na predizbornom skupu u Perpignanu, na jugozapadu zemlje

Budući da ankete pokazuju da će joj Macron biti glavni suparnik, Le Pen je kazala da je "jako važno da Francuzi shvate da će ako, nekom nesrećom, bude izabran za predsjednika Republike, on još više ubrzati skretanje francuskog društva u multikulturalnost."

Emmanuel Macron u Elizejskoj palači otvorio bi put širenju islamizma i komunitarizma u zemlji, upozorila je pred gotovo 1500 pristaša, osam dana do prvog kruga izbora.

Le Pen je kao dokaz navela člana Macronova pokreta "En Marche!", lokalnog dužnosnika optuženog da je povezan s islamizmom, Mohameda Saoua.

"Zašto Macron ne želi izbaciti tog čovjeka iz svojeg pokreta? Jer je izložen pritisku", Kolektiva protiv islamofobije u Francuskoj, "dobro poznatog po svojoj povezanosti s islamizmom", kazala je, dodajući da je Macron "čovjek bez vjere i zakona".

Macron je u petak kazao kako "poštuje" tog čovjeka, dodajući: "Učinio je dvije ili tri pomalo... radikalne stvari. To je složeno. No osim toga, to je dobar tip (...) I zato ga nisam izbacio."

"Ne, Macron, ne može se biti pristaša radikalnog islama i 'dobar tip'", odgovorila mu je Le Pen putem Twittera.

Le Pen je istovjetne kritike iznijela i na račun kandidata desnice, konzervativca Francoisa Fillona, bivšeg premijera Nicolasa Sarkozyja, koji, po njezinu mišljenju, "apsolutno nije jasan kad je riječ o laicitetu i radikalnom islamu" i koji je "dopustio da cvjeta komunitarizam".

Kad je riječ o imigraciji, ocijenila je da "njegova bilanca govori dovoljno o njemu". "Kada je bio u Matignonskoj palači potukao je rekorde u legalnoj i ilegalnoj imigraciji."

Ona smatra da hitno treba početi provoditi politiku odvraćanja migranata od useljavanja u Francusku radi socijalnih pogodnosti. "To mora prestati", poručila je.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!