i dalje nepeto

Lavrov i Baerbock razilaze se o Sjevernom toku 2

18.01.2022 u 15:15

Bionic
Reading

Politiziranje plinovoda Sjeverni tok 2 je kontraproduktivno, rekao je ruski šef diplomacije u utorak svojoj njemačkoj kolegici koja ustraje na obrani temeljnih vrijednosti čak i ako Berlin za to mora platiti visoku ekonomsku cijenu u slučaju ruske invazije Ukrajine.

"Ukazali smo njemačkim kolegama na kontraproduktivnost pokušaja politiziranja tog projekta", kazao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov na zajedničkoj novinskoj konferenciji nakon susreta s njemačkom kolegicom po dužnosti Annalenom Baerbock u Moskvi.

Rusija odbacuje navode o postojanju bilo kakva plana za napad na Ukrajinu, no Baerbock je rekla da je teško ne ocijeniti rusko gomilanje vojnika uz granicu nego kao "prijetnju".

Njemačka je spremna braniti temelje vrijednosti u sukobu s Rusijom oko Ukrajine, rekla je.

"Nemamo drugih opcija, čak i ako to znači platiti visoku ekonomsku cijenu", rekla je Baerbock na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka.

Pritisak raste na njemačku vladu da iskoristi Sjeverni tok 2 kao oružje protiv Rusije ako ova napadne Ukrajinu, jer tim plinovodom treba poteći još više ruskog plina za zapadnu Europu.

Protivnici plinovoda, a među njima su Ukrajina i Sjedinjene Države, tvrde da će Sjeverni tok 2 učiniti Europu još ovisnijom o Rusiji

Baerbock je u ponedjeljak tijekom posjeta Ukrajini rekla da je plinovod, koji čeka odobrenje od njemačkih i europskih regulatora, na čekanju te da nije u skladu s europskom regulativom o energetici.

Istaknula je nadalje da je razgovarala s Lavrovom o ponovnom pokretanju Normandijskog formata, u sklopu kojega su Njemačka, Francuska, Rusija i Ukrajina pregovarali o mirnom rješenju rata u Donbasu.

Lavrov je kazao da bi Rusija pozdravila američko sudjelovanje u diplomatskim naporima za okončanje sukoba u istočnoj Ukrajini.

Šef ruske diplomacije ponovio je optužbu da Ukrajina "sabotira" implementaciju dogovora za okončanje konflikta između ukrajinske vojske i pro-ruskih separatista koje podržava Moskva.

SAD je upozorio Rusiju da će odgovoriti sankcijama na invaziju Ukrajine te je apelirao na obje zemlje da se vrate Sporazumu iz Minska kojim je uspostavljeno primirje na istoku Ukrajina.

Rusija je nagomilala desetke tisuća vojnika uz granicu s Ukrajinom te raspoređuje dodatnu vojnu opremu. Rusija zahtijeva od NATO-a pismena jamstva da više neće biti širenja NATO-a na istok, kao i povlačenje snaga NATO-a iz zemalja koje graniče s Rusijom.

NATO je odbacio zahtjeve, ističući da savez ima "politiku otvorenih vrata" po pitanju pridruživanja.

U ponedjeljak je britanski ministar obrane objavio da će Ukrajinu opskrbiti lakim protuoklopnim oružjem, dok će Kanada rasporediti mali kontingent specijalaca.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan kazao je u utorak kako nije realistična mogućnost ruske invazije Ukrajine te da on treba razgovarati o krizi s ruskim predsjednikom Putinom.

"Ne vidim invaziju rusku invaziju Ukrajine kao realističan pristup jer Ukrajina nije obična zemlja. Ukrajina je snažna zemlja", kazao je Erdogan novinarima na putu u Albaniju u ponedjeljak.