ČUDNO OTEZANJE

Lauc: Stožer ne bi falsificirao potpise, jer je to kazneno djelo

05.12.2013 u 16:45

Bionic
Reading

Iz Stožera za obranu hrvatskog Vukovara danas su poručili da će se broj potpisa prikupljenih za eventualno raspisivanje referenduma o pravima nacionalnih manjina na dvojezičnost znati u petak u 10,30 za kada najavljuju press konferenciju u Vukovaru. Zakon o referendumu ne regulira rok do kojeg se broj potpisa mora objaviti, a profesor ustavnog prava na osječkom Pravnom fakultetu prof. dr. sc. Zvonimir Lauc objašnjava da bi to ipak trebalo biti što prije, jer se 'željezo kuje dok je vruće'

Podsjetimo, SOHV je potpise prikupljao do nedjelje, a broj potpisa tada su obećali objaviti do srijede, što se ipak nije dogodilo radi velikog broja potpisnih knjiga i mjesta na kojima su se potpisi prikupljali, objasnio je Vlado Iljkić, zadužen za pravna pitanja ove inicijative dijela braniteljskih udruga.

'Posao prebrojavanja i analize ispravnosti prikupljenih potpisa je vrlo zahtjevan, ali sada možemo reći da ćemo rezultat objaviti u petak u 10,30 na konferenciji za tisak u Vukovaru', rekao je danas tportalu.

Profesor Lauc objasnio je da rok, prema Zakonu o referendumu, određuje organizacijski odbor referendumske inicijative, ali da zakon spominje samo rok unutar kojeg se moraju sakupiti potpisi.

'Drugih rokova nema, čak ni za prebrojavanje. Međutim, treba imati na umu da je u interesu onoga tko je pokrenuo inicijativu da ta objava bude što prije, jer se željezo kuje dok je vruće', rekao je profesor Lauc. Smatra da nema opasnosti od manipuliranja potpisima, jer bi to bilo falsificiranje dokumenata što je kazneno djelo.