NE DA 20 MILIJARDI KUNA

Lalovac stopira izlazak HZZO-a iz državne riznice?

04.10.2014 u 08:58

Bionic
Reading

Ministar financija Boris Lalovac, uoči skorog rebalansa državnog proračuna, traži dodatne uštede u sektoru zdravstva, potvrdio je Hini glasnogovornik Ministarstva zdravlja Josip Jagić, koji ističe da Lalovac nije precizirao koliko i na čemu bi zdravstvo trebalo uštedjeti.

S tim u vezi na sastanku u Ministarstvu financija proteklih dana spominjana je i odgoda izlaska Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje iz državne riznice, koje je planirano za 1. siječnja iduće godine, izjavio je Jagić. No, o tome se, dodao je, još razgovara i nema definitivnog odgovora. Sastanak je održan s pomoćnicima ministra zdravlja Siniše Varge i to u vrijeme dok je Varga na službenom putu u SAD-u, iako je on prethodno više puta isticao da nema prostora za rezanja u zdravstvu.

Ništa se ne može odlučiti dok se ministar ne vrati, rekao je Jagić. U Ministarstvu zdravlja kažu kako nije u pitanju samo Varga nego i ministar obrazovanja Vedran Mornar. Oni su u SAD-u, a ministar financija napada njihove pomoćnike i zamjenike dok njih nema, komentiraju u Ministarstvu zdravlja nedavni sastanak u Ministarstvu financija.

Ako se ponovno odgodi izlazak HZZO-a iz državne riznice, to bi bila treća odgoda tog dugo najavljivanog poteza, koji bi trebao omogućiti da sustav zdravstva sam raspolaže s više od 20 milijardi kuna.

Izlazak HZZO-a iz riznice već se dva puta odgodio u odnosu na Vargine najave s početka ove godine. Naime, dok je ministar zdravlja bio Rajko Ostojić, a Varga ravnatelj HZZO-a, Varga je inzistirao na što ranijem izlasku Zavoda iz državne riznice, najavljujući pomicanje tog roka čak na 1. srpnja ove godine. Financijska samostalnost Zavoda, koji je u 2013. raspolagao s više od 20 milijardi kuna, kako je tada najavljivao, trebala je smanjiti liste čekanja i maknuti dnevnopolitičku razinu iz upravljanja zdravstvenim sustavom.

U međuvremenu, Varga je zamijenio Ostojića na čelu resornog ministarstva, a izlazak HZZO-a odgođen je najprije na 1. listopada ove, a zatim na 1. siječnja iduće godine. No, izgleda da bi i taj rok sada mogao postati upitan. Još kao ravnatelj HZZO-a, prije nego što je postao ministar, Varga je upozoravao da o izdvajanju HZZO-a iz državne riznice ovisi uspjeh zdravstvene reforme.