HNB UZVRAĆA UDARAC:

'Lalovac se mogao raspitati o čemu je riječ'

05.06.2014 u 11:56

Bionic
Reading

Nakon što je ministar Ministar financija Boris Lalovac prozvao Hrvatsku narodnu banku zbog analize Jutarnjeg lista, u kojoj novinar, pozivajući se na podatke HNB-a, zaključuje da je proračun pred bankrotom, iz HNB-a su poručili 'da se ministar mogao raspitati o čemu je riječ'

'Moram reći da me jako ražalostila neodgovornost monetarne vlasti da komentira nešto bez Ministarstva financija. Davati ovakve informacije u javnosti izaziva određenu bojazan i određenu nestabilnost, što je neodgovorno', rekao je ministar Lalovac u emisiji Hrvatskog radija 'Kako vlada Vlada'.

Ružica Vuger, glasnogovornica HNB-a, objašnjava da u slučaju koji bi mogao biti povod za takvu izjavu nije bilo ama baš nikakvih 'ekskluzivnih', 'senzacionalnih' ili 'neodgovornih' analiza ili izjava analitičara i dužnosnika HNB-a. Riječ je isključivo o tome da je novinar parcijalno i pogrešno prenio i protumačio grafikon kakav HNB inače redovito objavljuje u svom mjesečnom biltenu na temelju podataka Ministarstva financija.

'Kao i za pogrešno tumačenje podataka, uključujući sasvim netočnu tvrdnju da je rast rashoda bio 16 posto, a u stvarnosti je bio 4 posto, autorstvo nad 'analizama' može se pripisati isključivo potpisanom novinaru, a neutemeljeni senzacionalizam u opremi i plasmanu teksta također je njegov ili urednički', objasnila je Vuger za Večernji listdodajući da je ministar mogao lako provjeriti prenosi li objavljeni tekst doista analizu HNB-a ili je u pitanju novinarska analiza.