NOVI REZOVI

Lalovac: Na jesen rebalans proračuna, na udaru će biti sve!

28.07.2014 u 17:55

Bionic
Reading

Na jesen nas očekuje rebalans proračuna i novi rezovi, rekao je ministar financija Boris Lalovac i najavio smanjenje plaća u državnim i javnim tvrtkama koje su veće od državnog prosjeka. Istaknuo je kako se zalaže za promjene poreznih razreda, a blokiranim građanima uskoro bi trebao pomoći Zakon o osobnom bankrotu o čemu je u Ministarstvu pravosuđa održan okrugli stol. Priznao je da je turistička sezona podbacila. Zbog lošeg vremena, ali očito i promašene turističke strategije državna je blagajna pretrpjela golemu štetu što je samo ubrzalo rebalans

Ministar Lalovac sutra počinje razgovore s ministrima o rebalansu proračuna, a na pitanje što će sve biti rebalansom obuhvaćeno; ministar je kratko odgovorio: 'Sve'. Na udaru će biti i plaće u javnom i državnom sektoru koje su veće od prosjeka, rekao je Lalovac: 'Ako je prosječna plaća u državi 4 000 ili 5 000 kuna, realno je ona manja, pa da vidimo tko zarađuje više od 10 000, koliko je takvih i da li tu ima prostora ili nema. Sada vrlo jasno i konkreno govorimo, ne govorim više o linearnim rezanjima', rekao je Lalovac. Među njima su i ministri i saborski zastupnici, kaže Lalovac: 'Međutim, vi o njima sve znate, a o ovima drugima ne znamo', pojasnio je ministar. Promjenama poreznih razreda plan je potaknuti potrošnju građana: 'Sve dosadašnje analize pokazuju da bi to mogao biti instrument poticanja potrošnje i olakšavanje kućnog budžeta građana koji su visokim porezima destimulirani da rade. Želim reći ljudima radite, što više radite, manji će biti porezi', rekao je Lalovac.

A blokiranim građanima trebao bi pomoći zakon o osobnom stečaju, čiji je nacrt izradilo ministarstvo pravosuđa i koji je u javnoj raspravi. Neke europske zemlje uvele su ga još 80-ih godina prošlog stoljeća, Sloveniji je za pripremu zakona trebalo šest godina, Hrvatska nema toliko vremena, rekao je ministar Orsat Miljenić ističući kako će Zakon omogućiti novi život osobama koje su zaglibile u dugovima, ali uz određene obaveze u roku od 2 do 7 godina.

'To znači ako ste dužni ne možete imati auto i mobitel ako vam ne treba za posao. Dok ne vratite dugove to ne možete imati, kada vratite onda se uspostavlja normalno stanje i možete dalje normalno živjeti', rekao je Miljenić.

Sva imovina dužnika ide na prodaju, ostavlja joj se samo egzistencijalni minimum, a dio dugova koje realno ne može vratiti, moguće je otpisati. Takvu mogućnost ne bi trebali imati špekulanti koji su dospjeli među blokirane, istaknuo je ministar Lalovac. Od 318 000 blokiranih građana koji ukupno duguju 28 milijardi kuna, polovina su dugovi 2 000 ljudi, rekao je Lalovac.

'Analiza ovih 318 000 građana koju sam proveo, vjerojatno među ovim milijunašima ima i kaznenih djela i njih ne bi trebalo miješati s ovima koji su se našli u blokadi zbog krize, a ja moram biti iskren pa reći i onih koji su nam svim u dobrim vremenima gurali potrošnju, postavljen je takav ekonomski model da nikada neće moći doći do krize', rekao je Lalovac.

Zakonom o osobnom bankrotu ne bi trebale biti obuhvaćene ni osobe koje obavljaju slobodnu djelatnost, kako je u nacrtu, smatra predsjednik Udruge banaka Zoran Bohaček. Predlaže i da se osobe koje proglase stečaj, neko vrijeme nakon izlaska iz postupka proglase kreditno nesposobnima i da ih se sve upiše u javni registar.