BIH

Lagumdžija i Dodik i dalje oprečno o novoj vlasti

09.05.2011 u 18:49

Bionic
Reading

Ključne političke stranke u Federaciji Bosne i Hercegovine i Republici Srpskoj još uvijek imaju podijeljena stajališta o tome kako treba izgledati nova vlast na razini države BiH i na tom planu nema nikakva napretka, proizlazi iz izjava koje su u ponedjeljak dali predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Zlatko Lagumdžija i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik

Lagumdžija je novinarima u Sarajevu kazao kako je njegova stranka pripravna odmah otvoriti razgovore o uspostavi Vijeća ministara BiH na što se čeka od izbora u listopadu 2010. no naznačio je kako bi o tome trebale pregovarati vladajuće stranke u dva entiteta.


HDZ BiH i HDZ 1990, kako je istaknuo Lagumdžija, dio nove vlasti mogli bi biti jedino ukoliko bi to podrazumijevalo rad na širim ustavnim promjenama u zemlji.'SDP će sudjelovati samo u onome što će dati rezultat', kazao je Lagumdžija.

Prema njegovu izračunu, četiri stranke iz Federacije BiH koje su uspostavile vlast u tom entitetu te SNSD kao vladajuća stranka u RS-u u Zastupničkom bi domu Parlamenta BiH imale nadmoćnu većinu s 26 od 42 zastupnika dok bi u Domu naroda imali 10 od 15 zastupnika.

'Postoji i druga mogućnost. Ukoliko postoji spremnost da se uđe u ozbiljne ustavne reforme, onda bi dobro bilo da uključimo i predstavnike jednog ili dva HDZ-a. Mi smo spremni i na to', izjavio je Lagumdžija.

Istodobno je odbacio mogućnost da novu vlast na razini BiH čine najveće stranke s nacionalnim predznakom te SDP istaknuvši kako je za ovu stranku to neprihvaljiv koncept vladanja.

Milorad Dodik optužio je pak u Banjoj Luci SDP BiH za sve poteškoće u uspostavi vlasti u državi. On je novinarima potvrdio kako je dobio ponudu da postojeće vladajuće većine u entitetima uspostave Vijeće ministara BiH te rekao kako je to neprihvatljivo jer je aktualna vlast u Federaciji BiH 'nelegalna'.

'Postavlja se pitanje kako mi (SNSD) koji smo potpuno legitimni i legalni možemo praviti neku vlast s nelegalnom strukturom i što dobivamo, je li to legalno ili nelegalno', rekao je Dodik zaključujući kako se došlo u pat poziciju.

Njegovo je objašnjenje bilo kako vladajuće većine ne može biti bez potpore u Domu naroda Parlamenta BiH a nje opet nema bez tri od pet zastupnika iz dva HDZ-a koliko će ih te stranke imati u hrvatskom zastupničkom klubu.

Dodik opetovano inzistira da HDZ BiH i HDZ 1990. budu uključene u izvršnu vlast držeći da jedino te dvije stranke predstavljaju pravi izraz volje Hrvata u BiH.