David Lammy

Laburistički ministar u sjeni: Ne želimo nazad u EU, ali ćemo se ponovno povezati

24.01.2023 u 17:05

Bionic
Reading

Britanska oporbeni laburisti u slučaju povratka na vlast žele „ponovno povezivanje“ s ostatkom Europe, bez povratka u Europsku uniju, te popravljanje štete koju su vladajući konzervativci stvorili tijekom brexita, objavio je šef te stranke za vanjsku politiku

S obzirom na to da laburisti imaju veliku prednost pred torijevcima u anketama, njezin kabinet u sjeni smatra se budućom britanskom vladom na čekanju. Nacionalni izbori očekuju se iduće godine.

David Lammy, šef diplomacije u sjeni, rekao je da laburistička vlada ne bi tražila ponovno pridruživanje Europskoj uniji niti njezinom jedinstvenom tržištu, no pokušala bi vratiti povjerenje u odnose Londona i Bruxellesa, ugroženo nakon nekoliko godina spora oko brexita.

"Ponovno povezivanje Britanije s Europom, dok ona ostaje izvan EU-a, bit će glavni prioritet sljedećeg ministarstva vanjskih poslova", rekao je Lammy u think tanku Chatham House.

"S laburistima na vlasti, Britanija se neće ponovno pridružiti EU-u, jedinstvenom tržištu ili carinskoj uniji. No unutar naših crvenih linija postoji prostor za stvarni napredak koji možemo postići kako bismo povećali trgovinu s našim susjedima i osigurali prosperitet kod kuće."

Dužnosnici Engleske banke objavili su da su učinci brexita opteretili britansko gospodarstvo, usporivši trgovinu u zemlji u usporedbi s ostatkom svijeta.

Lammy je posljednji u nizu laburističkih zastupnika koji su srušili nade proeuropskih zastupnika isključivši povratak u blok nakon brexita, no on je rekao da će raditi na poticanju trgovine i nastojanju da se sklopi novi sigurnosni pakt Britanije i Unije.

Samostalni status

Čelnik laburista Keir Starmer ovaj mjesec je najavio da će predstaviti novi zakon imena "Vratimo kontrolu", posudivši time frazu koju je proslavio bivši premijer Boris Johnson u zagovaranju brexita navodnim jačanjem neovisnog statusa Britanije.

Lammy je stao iza te ideje.

"Moja vizija je ponovno povezana Britanija", rekao je.

"Samouvjerena zemlja, izvan EU-a, ali ponovno lider u Europi. Pouzdan partner, pouzdan saveznik i dobar susjed".

Razmirice s Bruxellesom koje su obilježile mandat prethodnih konzervativnih premijera, Johnsona i Liz Truss, smirile su se pod aktualnim predsjednikom vlade Rishijem Sunakom, no Britanija i EU tek trebaju pronaći rješenje za trgovinske probleme u Sjevernoj Irskoj.

Također je rekao da će laburisti pokrenuti "potpunu reviziju" britanskih veza s Kinom, posvetiti se vraćanju izdvajanja na razvojnu pomoć i stvoriti novu državnu agenciju za obavještajne i sigurnosne prijetnje.