treći put za redom

Laburisti pobjednici parlamentarnih izbora na Malti

27.03.2022 u 13:34

Bionic
Reading

Laburisti, vladajuća stranka na Malti, proglasila je u nedjelju pobjedu na parlamentarnim izborima i to treći put za redom, a oporbena Nacionalistička stranka desnog centra je priznala poraz

Laburističkoj stranci je tijekom kampanje za izbore održane u subotu išlo na ruku nekoliko čimbenika: snažno gospodarstvo i upravljanje krizom covida-19 tijekom koje je vlada izdašno pomogla tvrtkama i potrošačima.

"Pokazatelji jasno govore da je Laburistička stranka osvojila veliku većinu. Više smo nego počašćeni rezultatom", rekao je premijer i čelnik laburista Robert Abela.

"Malta nam je dala snažan mandat", rekao je zamjenik predsjednika stranke Daniel Micallef.

Ovo će biti prvi izborni mandat za Abelu koji je postao čelnik laburista i premijer u siječnju 2020., zamijenivši Josepha Muscata.

Ugled stranke je bio opasno narušen ubojstvom istraživačke novinarke Daphne Caruana Galizia 2017., koja je razotkrila korupciju i njezine veze s laburistima.

Ubojstvo novinarke šokiralo je Maltu i svijet, a zbog pokušaja da utječe na istragu, Muscat je morao je napustiti premijersku dužnost početkom 2020.

Njegov nasljednik povukao je poteze jačanja pravne države i medijskih sloboda, koje borci protiv korupcije i sama obitelj Caruane Galizije drže nedostatnima.

Na zadnjem predizbornom skupu Abela je pozvao pristaše da "mu poklone povjerenje" kako bi "mogao nastaviti mijenjati stvari".

Smještena nedaleko od Sicilije, Malta je najmanja i najgušće naseljena članica Europske unije s oko 516.000 stanovnika na 316 km².

Bivša britanska kolonija s katoličkim stanovništvom izgradila je gospodarstvo temeljeno na turizmu, na offshore tvrtkama i igrama online, ali je prate optužbe da je porezni raj.

Prošle godine GAFI (Grupa za financijsku akciju) upisala je Maltu na "sivu listu" zemalja pod pojačanim nadzorom zbog izloženosti pranju novca i financiranju terorizma.

Malta je kritizirana i zbog sustava "zlatnih putovnica" kojima se državljanstvo daje bogatim ulagačima.

Pod političkim pritiskom, Abela je ukinuo taj program za Ruse i Bjeloruse nakon ruske invazije na Ukrajinu.