suspenzija zahtjeva

Malta ukida zlatnu putovnicu za Ruse i Bjeloruse

02.03.2022 u 14:35

Bionic
Reading

Malta je u srijedu objavila da će suspendirati ruske i bjeloruske zahtjeve za državljanstvom i pravom boravka rekavši da se trenutno provjere "ne mogu provoditi učinkovito"

Malteška vlada rekla je da će suspenzija, koja stupa na snagu odmah, zaustaviti proces za sve takve podnositelje zahtjeva.

Zahtjevi za obnovom boravka će se razmatrati od slučaja do slučaja i uključivat će nove uvjete, rečeno je.

Malta je jedna od nekolicine EU zemalja članica koja nudi takozvanu "zlatnu putovnicu" za bogate investitore. Također postoji sličan postupak kojim se nudi pravo boravka na Malti.

Zemlja se suočila s velikim pritiskom proteklih dana da prestane davati državljanstvo ruskim podnositeljima, nakon što je ta zemlja izvršila invaziju na Ukrajinu, no zasad se odupirala tome.

Ministar vanjskih poslova Evarist Bartolo rekao je da nijedan od oligarha koji se nalaze na listi onih koje je sankcionirala EU nema malteško državljanstvo ili pravo boravka te je rekao da mnogi ruski podnositelji zahtjeva bježe od režima ruskog predsjednika Vladimira Putina.

"Najveći oligarsi ne dolaze na Maltu", rekao je Bartolo. "Idu tamo gdje su veliki dečki. U London i druge europske glavne gradove."

Malta je trenutno u pravnoj bici s Europskom komisijom zbog procesa, koja želi onemogućiti da bogataši kupuju ulazak u EU i njezine financijske sustave.

Malta inzistira da je državljanstvo stvar nacionalnog suvereniteta.