NOVI VJETROVI

Kuvajtski emir u prvom posjetu Iraku nakon okupacije

29.03.2012 u 13:36

Bionic
Reading

Šeik Sabah Al-Ahmad Al-Sabah stigao je u četvrtak u Bagdad na arapski summit što je prvi posjet kuvajtskog emira Iraku od 1990., kada su iračke snage pod vodstvom tadašnjeg predsjednika Sadama Huseina napale Kuvajt.

Irački premijer Nuri al-Maliki dočekao je kuvajtskog emira u zračnoj luci uz državničke počasti, objavila je televizija.

Više od 20 godina od Zaljevskog rata koji je počeo iračkom invazijom na Kuvajt, brojna otvorena pitanja između dviju zemalja još čekaju rješenje, a napose zajednička granica i naknada ratne štete za sedam mjeseci okupacije Kuvajta od kolovoza 1990. do veljače 1991.

Emir će sudjelovati na summitu Arapske lige u Palači republike, mjestu na kojem je bivši diktator Sadam Husein, smaknut u prosincu 2006., obznanio napad na Kuvajt.

Dan prije početka sastanka na vrhu Arapske lige glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozdravio je razvoj odnosa između dviju zemalja te pozvao Bagdad da ispoštuje svoje obveze oko granica, ratnih kompenzacija i nestalih Kuvajćana tijekom vladavine Sadama Huseina.