NARUČITELJ NAPADA

Kutle uhićen zbog Galinca i Pavića?

18.06.2009 u 15:00

Bionic
Reading

Nakon što je vrgoračka policija uhitila Miroslava Kutlu, istom je, nakon što je nepravomoćno osuđen na tri godine zatvora na Županijskom sudu u Zagrebu, pretresen automobil i oduzeti su mu neki dokumenti. Kutle je potom ukrcan u policijski kombi i iz Vrgorca odvezen u Zagreb na krim-obradu. Nagađa se da je Kutle uhićen jer je navodno sudjelovao u organiziranju 'napada na javne osobe'

Nešto iza ponoći patrola prometne policije u Vrgorcu uhitila je Miroslava Kutlu zaustavivši njegov automobil kojim se najvjerojatnije kretao prema graničnom prijelazu s BiH. Vrgorčane je sinoć iznenadila velika prisutnost policije na svim ključnim prometnicama u gradu, pa su zaključili da se najvjerojatnije sprema neka akcija. Čini se da je policija bila informirana o Kutlinom planu puta, pa mu je pripremila stupicu, u koju je na koncu i upao.

Kutle je zadržan u pritvoru Policijske postaje u Vrgorcu do iza 13 sati, kada su policajci započeli pretres njegova automobila, čemu je i sam nazočio.

Tom prilikom su mu oduzeti neki dokumenti koji su pronađeni u automobilu. Kutle je nakon pretresa ukrcan u policijski kombi i odveden iz Vrgorca u Zagreb na krim-obradu, gdje je danas nepravomoćno osuđen na tri godine zatvora zbog malverzacija u privatizaciji tvrtke Gradski podrum. Kutle zbog ove presude ne bi smio biti zadržan u pritvoru jer zakon predviđa mjeru pritvora za zatvorske kazne od pet i više godina.

Nakon pretresa automobila Kutli su oduzeti dokumenti

S druge strane, prema pisanju nekih medija, Kutle je uhićen jer je navodno sudjelovao u organiziranju 'napada na javne osobe'.

Tjednik Nacional je objavio da se navodno Kutli pripisuje i nikad razjašnjeni napad na Josipa Galinca, vlasnika Industrogradnje, kojeg su u središtu Zagreba palicama pretukla dva napadača tijekom prošle godine. Da se radi o slučaju Galenec ukazuje i ovotjedni potez Ministarstva unutarnjih poslova, koje je raspisalo novčanu nagradu za informacije o Galinčevu premlaćivanju, gotovo godinu dana od napada na predsjednika uprave Industrogradnje. Upućeni tvrde da je to uobičajeni način odvraćanja pozornosti počinitelju kad mu je policija na tragu.

S druge strane, Kutlu se povezuje i s postavljanjem bombe ispod automobila suvlasnika EPH Ninoslava Pavića 2003. godine. Poznato je da Kutle već godinama od Pavića potražuje vlasnički udio u EPH, koji mu pripada temeljem ortačkih ugovora iz 90-ih. Nacional je u posljednjem broju objavio da su se, nakon više godina natezanja dva bivša ortaka dogovorila da se Kutli isplati novčani iznos u vrijednosti 25 posto udjela u Pavićevoj izdavačkoj kompaniji. Još se samo čeka pristanak Pavićeva partnera u EPH, njemačke izdavačke kuće WAZ, i pronalazak kupca 25 posto Pavićeva udjela u EPH.

Neslužbeno se doznaje da je Kutle nedavno ishodio državljanstvo BiH te da se na odlazak iz Hrvatske odlučio zbog straha od pritvaranja.

Najpoznatiji hrvatski tajkun pod istragom je zbog gospodarskog kriminala. Županijsko državno odvjetništvo podnijelo je protiv njega novi istražni zahtjev u kojem ga sumnjiči za zloupotrebu položaja i ovlasti kojom je oštetio Dionu za 146 milijuna kuna. Riječ je o djelima koja su počinjena između 1994. i 1998. godine, a Kutlu se sumnjiči da je iz Dione izvlačio novac kojim je nakon toga kreditirao poduzeća u sastavu Globus holdinga. Činio je to iako je znao da taj novac nikada neće biti vraćen. Protiv Kutle se vodi još nekoliko kaznenih postupaka, među kojima su i slučajevi Tisak te Slobodna Dalmacija.