odbjegli tajkun

Kutle se izvukao i za Dionu: Sudilo mu se da je izvukao 120 milijuna kuna iz tvrtke, ratno profiterstvo nije dokazano

  • Autor: V. P. P./Hina
  • Zadnja izmjena 17.03.2021 17:59
  • Objavljeno 17.03.2021 u 17:58
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Na zagrebačkom Županijskom sudu u srijedu je obustavljen postupak protiv odbjeglog tajkuna Miroslava Kutle u kojem ga se teretilo da je iz svoje nekadašnje tvrtke Dione izvukao 120 milijuna kuna

Optužno vijeće Županijskog suda ustvrdilo je kako tužiteljstvo nije uspjelo dokazati da je riječ o ratnom profiterstvu, a kako je osnovno djelo zloporaba u gospodarskom poslovanju u zastari, sud je odbacio optužnicu.

Sud je stava da se optužbe za ratno profiterstvo ne mogu dokazati samo pukim navođenjem činjenicama da su zloporabe u gospodarskom poslovanju za koje su teretili Kutlu ratno profiterstvo jer su se događale za vrijeme Domovinskog rata.

Kutle je bio optužen da je od 1994. do 1998. izvlačio novac iz Dione pravdajući izvlačenje fiktivnim pozajmicama te da je izvučeni novac koristio za kreditiranje 23 tvrtke u njegovom vlasništvu.

Županijski sud je ranije iz istih razloga odbacio nekoliko optužnica protiv odbjeglog tajkuna. Kutle je 2010. godine pravomoćno osuđen na dvije godine i osam mjeseci zbog malverzacija u pretvorbi Gradskog podruma, dok je zagrebački Županijski sud prošlog srpnja obustavio taj postupak zbog zastare.

  • +12
  • +9

Miroslav Kutle

Izvor: Pixsell / Autor: STR-8287/PIXSELL

Miroslav Kutle, simbol kriminala u pretvorbi i privatizaciji, pravomoćno je u rujnu prošle godine oslobođen i u aferi Tisak u kojoj je 2004. godine bio osuđen na šest i pol godina zatvora. Tada je s objave te presude bio odveden u zatvor u Remetincu, no poslije je presuda ukinuta, a Kutle je oslobođen.

Zagrebačko tužiteljstvo je optužnicu protiv Kutle i ostalih u kojima ih je teretilo da su tijekom 1996. i 1997. izvlačili novac iz Tiska podignulo 20. srpnja 2000. Nakon toga je mijenjana pet puta, a s početnih 12 optuženika spala je na sedam. Kutle i ostali prvom su se optužnicom teretili za štetu od 47 milijuna kuna, no na koncu je šteta umanjena pa im se na kraju na teret stavljalo 30-ak milijuna kuna.

Tužiteljstvo je optužnicu posljednji put mijenjalo krajem travnja 2016., kada je zastaru koja joj je prijetila pokušalo premostiti optužbama za ratno profiterstvo.

No taj manevar tužiteljstva, kao ni u ostalim Kutlinim predmetima, nije se isplatio jer su optužbe za zloporabu otišle u zastaru dok je optužbe za ratno profiterstvo, smatrajući ih nedokazanim, sud prošlo ljeto odbacio te su Kutle i ostali nepravomoćno oslobođeni optužbi. Tužiteljstvo se žalilo, no žalba im je odbačena te je oslobađajuća presuda u slučaju Tisak postala pravomoćna.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!