velike žrtve

Kurdi vratili nadzor nad zatvorom u Siriji šest dana nakon džihadističkog napada

26.01.2022 u 17:32

Bionic
Reading

Kurdske snage, kojima u Siriji pomažu Sjedinjene Države, u srijedu su vratile potpunu kontrolu nad velikim zatvorom koji je bila napala skupina Islamska država (IS), završivši tako najveći džihadistički napad u zemlji u zadnje tri godine. U borbama koje su se vodile 20. siječnja radi oslobađanja džihadista iz zatvora u Hassakeu, na sjeveroistoku, kojim su upravljali Kurdi, poginula je 181 osoba - 124 džihadista, 50 kurdskih boraca i sedmero civila, izvijestio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

Borbe su usto po iznimno hladnom vremenu nagnale u bijeg oko 45.000 ljudi koji su živjeli blizu zatvora Ghwayrana, objavio je UN.

"Potpuna kontrola" nad zatvorom dogodila se nakon predaje svih džihadista koji su se u njemu bili zabarikadirali, rekao je Farhad Shami, glasnogovornik Sirijskih demokratskih snaga (FDS) u kojima prevladavaju Kurdi i koja je predvodnik borbe s IS-om u Siriji, zemlji koja je u ratu od 2011.

SOHR je potvrdio da su kurdske snage zauzele zatvor, ali ističe da se operacija čišćenja nastavlja.

Više od stotinu džihadista u zatvoru i izvan njega sudjelovalo je u koordiniranom napadu na kaznionicu koji je počeo 20. siječnja.

Zatvorenici koji su se pobunili protiv čuvara i uzeli oružje iz skladišta, sudjelovali su u borbama na strani napadača koji su uspjeli ući u zatvor.

Ovo je najveći napad IS-a od njegova poraza u Siriji koji su mu 2019. zadale kurdske snage. U napadu su korišteni kamioni bombe i teško oružje. FDS-u su u oslobađanju zatvora pomagali američki vojnici iz međunarodne antidžihadističke koalicije na čelu s Washingtonom.

SOHR navodi da je nepoznat broj džihadista uspio pobjeći od četvrtka. Više od 1000 ih se predalo kurdskim snagama od 20. siječnja, objavili su FDS i SOHR. U zatvoru je bilo najmanje 3.500 džihadista raznih nacionalnosti, objavio je SOHR.

UN i organizacije za ljudska prava izvijestili su o stotinama malodobnika zatvorenih u toj bivšoj školi preuređenoj u kaznionicu. Zasad se ne zna ništa o sudbini te djece.

U srijedu je kurdska autonomna uprava koja kontrolira velika područja na sjeveru i na sjeveroistoku Sirije, ponovo pozvala u pomoć međunarodnu zajednicu izrazivši bojazan da bi IS mogao ojačati zahvaljujući novačenju novih boraca.

"To je međunarodni problem koji ne možemo sami riješiti", rekao je za AFP Abdel Karim Omar, visoki mjesni dužnosnik.

Unatoč opetovanim pozivima Kurda većina zapadnih zemalja odbija primiti natrag svoje državljane koji su po zatvorima i kampovima i oni se vraćaju u veoma malom broju.

"Pobijedili smo IS teritorijalno, ali nismo iskorijenili terorističku ideologiju", ocijenio je Omar.

U ovom napadu na zatvor stručnjaci vide novu etapu prema jačanju IS-a koji se povukao u sirijsku pustinju nakon poraza 2019. u Siriji i 2017. u susjednom Iraku.